Rikspolischefen Dan Eliasson har i Almedalen fortsatt att agera partipolitiskt och avge nedlåtande omdömen om folkvalda. Leif GW Persson har fått nog och uppmanar Eliasson att be om ursäkt och hålla käften. Annars bör regeringen avsätta honom.

Professor Leif GW Persson skriver i krönika i Expressen:

Dan Eliasson är landets rikspolischef. Den högste företrädaren för vår ojämförligt största rättsvårdande myndighet. Där av följer också att han inte får avge några som helst omdömen – vare sig negativa eller positiva – om en politiskt tillsatt person som Jimmie Åkesson.

Gör han det ändå skadar han allvarligt förtroendet för sin myndighetsutövning och det absoluta kravet på polisens oväld och objektivitet.

Persson konstaterar också att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har rätt i sin kritik:

Sett till det rent sakliga är det värre ändå i och med att Åkesson i stort sett genomgående har rätt medan Eliasson har fel. Den svenska polisen har aldrig haft så stora interna problem som den har nu, inte minst i relation till sin högsta ledning. Den brottsbekämpande verksamheten har satt nya bottenrekord och vad ”sluta-tafsa-kampanjen” anbelangar är den rena regndansen som förebyggande åtgärd.

Persson uppmanar rikspolischefen att be om ursäkt och sedan hålla käften, annars borde regeringen lyfta bort honom som rikspolischef, ett öde som drabbat flera företrädare.