Tyskland har drabbats av flera terrordåd. Utöver självmordsbomb har också yxa använts. Att använda just yxa för att döda har beskrivits som ”halal” i islams heliga skrifter, förklarar Mohamed Omar.

München-mördaren Ali Sonboly var sannolikt en psykotisk ung man. Hans mördande hade i så fall inget med religion eller ideologi att göra. Det är vad jag tror. En jihadist skjuter inte sig själv. En jihadist längtar efter att dö under en attack, men dödar inte sig själv på det sättet.

Däremot skulle man kunna säga att de jihadistiska attackerna har frammanat en stämning som triggar människor med rätt förutsättningar att genomföra massmord. På så sätt kan jihadismen ändå ha något med München den 22 juli att göra, indirekt. Man kanske skulle kunna se sådana här attacker som bieffekter av den större jihadistiska kampen mot väst.

Men några dagar före München-massakern skedde ett annat dåd som var otvetydigt jihadistiskt. Det var ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn” som högg ner folk med yxa på ett tåg i staden Würzburg. Också det i Bayern. Precis som Sverige har Tyskland ett problem med asylsökande, vuxna män som låtsas vara barn för att få fördelar.

Trots att alla som såg dessa ensamkommande, förstod att många av dem var vuxna var det tabu att prata om det. Man låtsades som om man inte såg för att inte bli mobbad av medierna. Du skulle lita mer på journalisterna än på dina egna ögon. Det gick förstås inte i längden.

De flesta ensamkommande män som kommer till Sverige är afghaner, närmare bestämt hazarer, en shiamuslimsk minoritet i det sunnitiska Afghanistan. Det är dock inte krig som gör att de kommer till Sverige. De flesta av dem har bott i Iran i flera år, vissa av dem är till och med födda där. I Iran är det fred. Orsaken är den svenska välfärden och de fördelar vi ger till ”flyktingbarn”.

Jag har pratat med ett antal hazariska ”flyktingbarn” och det som slog mig var att alla uppgav samma ålder, 17 år. Jag antar att de inser att det är för uppenbart att en skäggig man inte är 16. Och arton eller över arton kan man ju inte vara. Så det blir 17. Därför blir jag inte förvånad när yxjihadisten Mohammed Riyadh beskrivs som 17-årig. Hur gammal han var egentligen återstår att se.

Men det finns en skillnad mellan det yxsvingande flyktingbarnet och de flesta andra afghanska flyktingbarn som kommer till Europa. Yxjihadisten är inte hazar, inte shiamuslim. Han är pashtun och sunnimuslim. Han är inte ens afghan utan pakistanier. Det var därför han kunde sympatisera med terrorgruppen Islamiska staten (IS), som är en sunnitisk organisation som hatar shiamuslimer. Han hade en IS-flagga på sitt rum. IS tog också på sig attacken. Detta visar på ett annat problem med de ensamkommande: man vet inte varifrån de kommer. De kastar bort sina identitetshandlingar.

Medan han högg med yxan ropade han ”Allahu akbar!” Varför gick yxjihadisten till attack? Han förklarar sina skäl i ett videoklipp. Eftersom väst attackerar hans folk, säger han, vill han hämnas på väst. Han syftar alltså på västs krig mot terrorismen. Den ansvarslösa asylpolitiken, där personer som vi inte vet någonting om, automatiskt släpps in i landet bara de åberopar asyl, kan alltså skapa en femtekolonn i Europa. Den finns redan!

Tyskland har drabbats av en liknande attack tidigare, den 10 maj gick en knivman till attack på en pendeltågstation i Grafing, tre mil öster om München. Fyra män skadades allvarligt, en av dem dog senare av sina skador. Knivmannen ropade ”Allahu akbar!”. Vi attackerar terroristerna där, de attackerar oss här hemma, ”bakom fiendens linjer”. Det betyder att kriget mot terrorismen riskerar att utvecklas till ett tvåfrontskrig, inom och utom väst.

Islamiska statens har i klara verba uppmanat muslimer i västvärlden att gå till attack. Även om bara en promille skulle hörsamma uppmaningen så kan det leda till mycket död och lidande. ”Slå in hans skalle med en sten, eller slakta honom med en kniv, eller kör över honom med din bil, kasta honom från en höjd, stryp eller förgifta honom”, sade IS talesman Abu Muhammad al-Adnani.

Vi vet att det heliga kriget, jihad, är ett centralt inslag i Koranen såväl som i profeten Muhammeds liv och lära. Detta har självklart inspirerat yxjihadisten i Bayern. Men det kan vara intressant att påpeka att yxan som vapen faktiskt nämns specifikt i en hadith, en berättelse om Muhammed. Den återfinns som hadith nr 1033 i den kända samlingen Bulugh al-Maram.

I hadithen berättas det om en muslimsk man som ägde en slavinna. Denna slavinna häcklade profeten Muhammed. Hennes husbonde befallde henne att tiga, men hon fortsatte med sitt respektlösa tal. Han tog då en yxa och högg ihjäl henne.

När Muhammed fick höra talas om händelsen sade han till sina följeslagare att denna blodspillan var ”halal”, det vill säga tillåten och oklanderlig. Mannen som högg ihjäl sin slavinna med en yxa hade gjort rätt.

Mohamed Omar