En lastbil mejade ner hundratals personer efter att man i Nice med fyrverkerier firat den franska nationaldagen 14 juli. I nuläget är 84 döda, varav flera barn. Ena stunden glädje och fest på strandpromenaden, nästa brutal död.

Gårdagens terrordåd är en vidrig attack mot västvärldens värderingar, som innebär att vi kan röra oss ute på gator och torg utan att riskera sina liv på grund av andra personers hatiska och fanatiska åsikter.

Men supportrar till Islamiska staten jublar på sociala medier över lastbilsattacken i franska staden Nice, rapporterar Wall Street Journal. Pro-islamska konton i sociala medier uttrycker glädje över blodbadet, enligt underrättelseorganet SITE som övervakar extremistiska aktiviteter på nätet. Många meddelanden, av vilka ett flertal gjorts i ett koordinerat mönster, uttryckte uppfattningen att IS var ansvarig för attacken, även om ingen tagit på sig ansvaret för den än, meddelar SITE

Sedan Islamiska staten drabbats av bakslag i sitt självutnämnda kalifat i Syrien och Irak och gjort det svårare för rekryter att ta sig till IS-kontrollerat område har IS allt oftare uppmanat till attacker inte minst i Europa.

I nuläget vet man att det är en 31-årig man född i Tunisien som utfört dådet, enligt Independent.

Säkerhetsexperter gör en preliminär bedömning att lastbilsattacken utförts av en ”ensamvarg”. Men detta begrepp är vilseledande. Attentatsmannen har förmodligen radikaliserats via dessa sociala medier och därefter utförts terrordådet. Han har således inte kommit på idén att döda nära hundra personer på egen hand. Han har inspirerats och triggats till det av andra.

Den islamistiska extremismen, hur löst den än är organiserad, är ett brutalt och akut hot mot västerlandets värderingar. Man slår mot vår öppenhet och trygghet. Man vill förvandla Europa till ett nytt Mellanöstern där ingen går säker någonstans.

Det är inget annat än ett krig mot väst och våra värderingar.

Ändå tar makthavarna inte problemen på allvar av rädsla att anklagas för islamofobi. Men att angripa dödliga hot mot medborgare i fredliga demokratier är ingen fobi, utan en förbannad skyldighet för rättsstaten.

Europa saknar politiker som är beredda att ta hoten på allvar. Västvärldens myndigheter lägger större värde vid terroristers välmående än att skydda de fredliga medborgarnas liv. Exempelvis skickar inte svensk säkerhets- och underrättelsetjänst information om islamiska extremister till Irak, så att de bättre kan bekämpa de utländska krigarna där. Detta eftersom Irak har dödsstraff och en extremist kan dömas till döden. Dessa extremisters liv prioriteras framför att skydda den egna fredliga befolkningen.

Det måste bli ett slut på detta hårklyveri. I ett krig har nationens polis, försvars- och säkerhetsorganisation en uppgift, att försvara den civila befolkningen. Andra hänsyn måste komma i andra hand.

Det är tid att ta terrorhoten på allvar. På något sätt känns det beklämmande att höra statsministrar och presidenter beklaga och ”fördöma” terrorattack efter terrorattack som inte har förhindrats och därför krävt många liv. Istället borde de be om ursäkt för sin egen inkompetens och oförmåga att utföra det mest centrala för en statsledning, skydda civilbefolkningen.

Dick Erixon
2017-07-15