I helgen kunde inte räddningstjänsten utföra sitt arbete i förort till Uppsala. En lägenhetsbrand slutade med att en man dog. Detta kommer att bli vardag om inte politiken vidtar konkreta åtgärder för att återta de särskilt utsatta förorter där polisen idag inte kan upprätthålla lag och ordning.

I Almedalen presenterade Sverigedemokraterna ett program i fyra punkter för att skapa trygghet i förorter med hög kriminalitet.

Partiet vill upprätta en särskild insatsstyrka inom polisen och ge lagliga möjligheter till undantagstillstånd, exempelvis utegångsförbud nattetid. Möjligheterna för vanliga medborgares rätt att ingripa mot brott och gripa misstänkta gärningsmän ska utökas. Nattvandrare och andra medborgare som vill förebygga och beivra brott ska ges ökat stöd.

”Det är ett oerhört stort problem att hundratusentals människor tvingas leva i den här verkligheten”, förklarade partiledaren Jimmie Åkesson. ”Vi måste återupprätta lag och ordning till varje pris. Gör vi inte det så får andra reformer för jobb och annat ingen effekt”, sa han.

Sorgligt nog har det inte dröjt många veckor innan behovet av kraftfulla åtgärder tydligt har demonstrerats. Nu dör folk bokstavligen när räddningstjänst inte kan gå in och försöka rädda människors liv därför att de utsätts för attacker av huliganer och kriminella i dessa förorter.

Det måste bli ett slut på anarkin. Lag och ordning måste återupprättas, till varje pris.

Sverigedemokraternas program är ett konkret bidrag till hur det kan ske. Riksdag och regering måste bryta sin passivitet och handlingsförlamning. Vi kan inte i Sverige tillåta att utsatta människors liv riskeras därför att politiker inte vågar eller förmår skapa lag och ordning.

Dick Erixon
2016-07-18