Kuppförsöket under natten till lördagen tycks ha misslyckats. President Erdogan kan därmed stärka sin ställning genom att hårdare slå ner på oppositionen. Omvärlden är i stort behov av att Turkiet kan upprätthålla internationella avtal.

Europeiska unionens avtal med Turkiet är centralt för att hålla migrationsströmmarna under kontroll. För detta får Turkiet mycket stora belopp i ersättning.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger till SVT att hon är bekymrad över läget.

– Vi måste vara rädda om de plattformar för samtal som vi har. Det är viktigt att upprätthålla dialogen med Turkiet.

Med tanke på Turkiets roll i förhållande till Syrien och övriga Mellanöstern behöver västvärlden en fungerande regering i landet. Inte minst därför att Europa på egen hand visat att man inte kan upprätthålla EU:s yttre gränser.

– Kanske borde utrikesministern också vara bekymrad över hur svagt och utlämnat EU är till följd av att man lägger sin egen säkerhet i Turkiets händer, säger Samtidens chefredaktör Dick Erixon i en kommentar.

– Kuppförsöket sätter fingret på EU:s bräcklighet. Ska verkligen Europas folk acceptera att deras säkerhet och trygghet läggs i Turkiets händer.

– Vad händer nu om Erdogan, som sagt att det nu är tid för hämnd, än mer dramatiskt åsidosätter medborgerliga fri- och rättigheter och slutgiltigt avvecklar demokratin?

– Det är inte bara det brittiska utträdet som ställer Bryssel inför existentiella frågor för EU-ledningen i Bryssel. Kan unionen verkligen fortsätta att luta sig mot en allt mer skrupelfri och hårdför regim i Turkiet?