Trots omfattande utrensningar, avskedanden och arresteringar av tiotusentals personer i Turkiet som hämnd för kuppförsöket förra veckan, backar EU upp president Erdogan och motsätter sig sanktioner mot landet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker argumenterade mot förslag om sanktioner riktade mot Turkiet vid ett internt möte inom kommissionen, enligt källor till Politico.

Det var kommissionär Johannes Hahn från Österrike och med ansvar för utvidgning och EU:s närområde som föreslog att åtgärder skulle vidtas.
Hahn har omfattande erfarenhet av förhandlingar med Turkiet och menade att Turkiets president Erdogan borde få ta konsekvenser av att han genomför politiskt motiverade utrensningar inom turkiska myndigheter. Detta skulle kunna ske genom att inte betala ut de belopp som utlovats Turkiet för att upprätthålla gränsen mot Europa.

Juncker backade upp EU:s utrikeschef Federica Mogherini i att motsätta sig sanktioner enligt källor som fanns i rummet. De argumenterade för att beloppen ska utbetalas eftersom de inte tillfaller turkiska staten utan frivilligorganisationer som tar ansvar för syriska flyktingar.

Diskussionen inom EU-kommissionen visar har beroende man gjort sig av Turkiet och Erdogan för att upprätthålla Europas yttre gränser.

Se mer: Politico i Juncker came to Turkey’s defense after failed coup