En yngling från Afghanistan tog med sig kniv och yxa på pendeltåg mellan två tyska städer och började hugga mot passagerarna. Mer än tio passagerare skadades, varav tre personer svårt.

25 personer fanns på tåget mellan Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland när attacken skedde.

– Några människor skadades svårt eller till och med livsfarligt, säger en polistalesman till den tyska nyhetssajten Focus Online.

Den tyska delstaten Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann bekräftar att gärningsmannen var en 17-årig afghansk pojke som hade kommit som ensamkommande flykting till Tyskland, rapporterar tyska medier.

Motivet för hans attack är inte känt. Men efter islamistiska attacker på senare tid går misstankarna i en viss riktning. Ynglingen ska också ha haft en handgjord IS-flagga i sitt rum, rapporterar BBC.

Det kan vara så att islam och det budskap som predikas i dess namn triggar igång våldshandlingar. Det verkar inte handla om organiserade terrorceller utan om indoktrinering via sociala medier av lättpåverkade personer.

Frågan är hur de politiker som öppnat gränserna i Europa tar ansvar för konsekvenserna. Kan medborgarna i europeiska länder skyddas mot terrorattacker och vansinnesdåd, eller är våldsam död på väg hem från jobbet något vi ska vänja oss vid?