På onsdag kommer den erfarne inrikesministern Theresa May att ta över efter David Cameron som premiärminister och därmed bli ansvarig för Brexit-förhandlingarna med EU. Hon ville stanna i EU men har sagt att folkomröstningen ska respekteras.

Det är en tungviktare i sittande regering som tar över ledarskapet av det konservativa partiet och Storbritannien. Theresa May har varit inrikesminister längre än någon annan i modern tid, sedan Cameron tillträdde 2010. Inrikesministern är ansvarig för en rad tunga frågor som polis, nationell säkerhet och immigration. Förmodligen var hennes ministerpost förebild när Stefan Löfven införde inrikesminister och utsåg Anders Ygeman till posten.

May föddes 1956 och fyller 60 år i oktober. Hennes far var präst och May går ofta i kyrkan på söndagar. Hon ser sig som ”one-nation-konservativ”, ett begrepp som myntades om Benjamin Disraelis nya konservativa parti i mitten på 1800-talet. En översättning skulle kunna vara ”folkhemskonservativ”.

Efter att Theresa May tog fil.kand vid Oxford 1977 arbetade hon först på brittiska riksbanken och sedan på finansiell konsultfirma innan hon 1997 tog plats i parlamentet. Under sina nära 20 år i parlamentet har hon av alla fem partiledare hon arbetat med tilldelats allt viktigare uppgifter.

Hon anses vara noga med detaljer och i medierna jämförs hon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, alltså en pragmatisk politiker som inte tar ut svängarna.

Också när det kommer till migration kan hon jämföras med Angela Merkel. UKIP:s avgående partiledare Nigel Farage säger i en kommentar att Theresa May ”varit den värsta inrikesministern i landets historia när man ser till invandringspolitiken.”

När hon tillträdde 2010 lovade hon att nivån på migration skulle minska och att nettoinvandringen skulle bli lägre än 100.000 personer per år (motsvarande antal för Sverige skulle vara 15.000 personer/år). I februari 2015 rapporterade brittiska statistiska centralbyrån ONS att nettoinvandringen var 298.000 personer under senaste 12-månadersperioden, en ökning från 210.000 personer året dessförinnan. Ungefär hälften var EU-medborgare. Denna utveckling har kritiserats av UKIP.

Nigel Farage menar också att man kan fråga sig hur väl hon kommer att driva förhandlingarna med Bryssel med tanke på att hon röstade för att stanna, även om hon inte kampanjade. Till medier säger en medarbetare till May att hon står fast vid löftet att förhandlingarna med Bryssel ska ledas av någon som röstade för Brexit.

Se mer: Daily Express