På tio år har antalet fattigpensionärer fördubblats enligt en prognos från Pensionsmyndigheten. Nära en kvarts miljon lever under fattigdomsgränsen. Många äldre har så dålig pension att de inte har råd att köpa mat.

Pensionärer söker i allt större utsträckning upp ideella hjälporganisationer för att äta sig mätta. Många pensionärer har bara enstaka hundralappar kvar när räkningar och hyran betalats. EU:s fattigdomsgräns är 60 procent av landets genomsnittliga disponibla inkomst. I Sverige motsvarar det strax under 11.000 kronor i månaden.

– Man får gå till Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus till SVT.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm har antalet årliga besökare ökat från drygt 3.000 till över 11.000 pensionärer på bara tre år.

– Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stockholms Stadsmission.

Sedan två år har Per Allan Gustafsson besökt Stadsmissionens äldrecenter för att få en bit mat. Av SVT får han frågan hur det skulle varit om han inte kunnat äta här.

– Jag skulle svälta, säger pensionären Gustafsson.

De nya rapporterna om att antalet fattigpensionärer fortsätter att öka upprör Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Sverigedemokraterna har ända sedan starten 1988 haft pensionärernas livssituation högt på agendan. Vi har drivit frågan stenhårt ända sedan dess. Varken de rödgröna eller Alliansen kan säga att de inte blivit informerade om de ovärdiga villkor som många av våra äldre levt och lever under. Trots det har ingenting hänt. Många äldre har istället fått det värre.

– År efter år har man prioriterat annat. I första hand kostsam invandring som eroderat förutsättningarna för nödvändiga välfärdssatsningar. Nu har gamla människor inte råd att köpa mat. Vi vet också att många inte har råd att hämta ut sina mediciner. Detta trots att vi är ett av de folk i världen som betalar högst skatter, säger Karlsson.