Storbritanniens största tidning, The Sun, har inför folkomröstningen 23 juni uppmanat sina läsare att rösta för Brexit. Samtidigt visar flera nya opinionsmätningar att ”lämna”-linjen har tagit ledningen.

I Storbritannien är det inte ovanligt att tidningar inte bara på ledarplats tar ställning inför parlamentsval och folkomröstningar, utan slår upp det stort. Just The Sun har som oberoende tidning flera gånger varit betydelsefulla i vilka som segrat. 1979 uppmanade The Sun sina läsare att rösta på Margaret Thatcher, vilket blev en stor nyhet. Lika tungt var det när samma tidning 1997 uppmanade sina läsare att rösta på Tony Blair och Labour. De segrade efter 18 år i opposition.

Nu har tidningen uppmanat alla att rösta ’lämna’. ”Vi måste befria oss från det diktatoriska Bryssel” skriver tidningen, som har en upplaga på 1,7 miljoner.

Samtidigt visar flera opinionsmätningar på ett övertag för Brexit, ett brittiskt utträde ur EU. Yougovs senaste mätning som publiceras i London Times vill 46 procent lämna EU jämfört med 39 procent som vill stanna. Daily Telegraph rapporterade på måndagen om en annan mätning där 49 procent är för brexit medan 48 procent vill stanna. I Guardian presenteras mätning som ger lämna-kampanjen 53 procent mot 47 för att stanna i EU.

Opinionsinstituten visade sig dock ha stora fel inför senaste parlamentsvalet, samtidigt som folkomröstningar är svårare att mäta eftersom de är engångsföreteelser. De kan dock ge en fingervisning om att det övertag som ”stanna”-linjen har haft inte längre gäller.