Valet av ny borgmästare i Rom blev bakslag för center-vänsterregeringen. Med hela 67,2 procent av rösterna vann utmanaren Virginia Raggi valet och blir den första kvinnan på posten i stadens 2800 åriga historia.

Virginia Raggi blir också den yngste, hon fyller 38 år nästa månad. Hon är advokat och känd för att vara ”bestämd, noggrann och en fena på detaljer”, rapporterar CNN.

Valresultatet i Rom är en del av en större segervåg för Femstjärnerörelsen i Italien. Man vann 19 av 20 borgmästarval där man ställde upp med kandidat.

Partiet bildades 2009 av komikern Beppe Grillo och har betraktats som ett parti som angriper de gamla etablissemangen. Femstjärnerörelsen ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet som Sverigedemokraterna.

– Vi är redo att regera. Det är vår tur nu, sa Grillo i en kommentar till valsegern.

Segern i flera borgmästarval bevisar att partiet förmår vinna väljare både från vänster och höger. Det visar också att man inte längre bara är en reaktion och proteströrelse. Femstjärnerörelsen har tillräckligt förtroende i väljarkåren för att vinna i flera av Italiens största städer, skriver Economist.

Raggi kampanjade med en plattform som riktade sig mot huvudstadens långvariga problem med korruption och bristande infrastruktur. Hon har lovat att städa upp i stadshuset och ta sig an bostadsbyggande, sophantering och kollektivtrafiken.

Se mer: CNN i 5 things to know about Virginia Raggi, Rome’s first woman mayor, Economist i Italy’s Five Star Movement has taken Rome, New York Times i Virginia Raggi of Five Star Movement Sweeps Election for Rome’s Mayor.