Ingen kan en under Midsommarhelgen, med eller utan regnskurar, hävda att det inte finns någon svensk kultur – i mat, musik, seder och traditioner. Det folkliga firandet av Midsommar är starkare än kring nationaldagen.

Midsommar är inte politisk i sig utan en del av vår folklore, alltså traditioner som frodas genom praktik och kunskapsöverföring mellan generationerna från mun till mun snarare än genom teori, litteratur och politik.

Kanske säger det något om att vi har lättare för den icke-politiska nationalismen än den politiska.

Men i takt med globaliseringen och rörligheten över gränserna kommer den politiska nationalismen att göra sig påmind, liksom dess ihärdiga motståndare.

Simon Pettersson visar i sin senaste kulturartikel i Samtiden på hur nationaldagen speglar viktiga skeden i landets historia och den nationalromantik som symboliserar en positiv nationalism och som kan inspirera i vår tid (läs hans artikel här).

Men nu är det Midsommar! Låt oss fira den svenska sommaren, vår frihet och vår samhörighet i gemenskapen!

Dick Erixon
2016-06-23