50 personer dödades på gayklubb i Orlando, Florida, på natten till söndagen. Gärningsmannen tillhörde en lokal fundamentalistisk grupp, säger lokal poliskälla till Fox News. Blodbadet utreds som terrordåd, men medier tonar ner kopplingen till radikal islamism.

Gärningsmannen har svurit trohet till Islamiska staten, sa demokratiske kongressledamoten Adam Schiffer, ledamot i underrättelseutskottet, till CNN. Schiffer sa att tidpunkten och målet inte kan ha varit en slump.

Utskottsordförande i kongressens säkerhetsutskottet, republikanen Michael McCaul, säger att tragedin är en påminnelse om att radikal islamism attackerar USA. ”Detta verkar vara den värsta terrorattacken på amerikansk mark sedan 11 september 2001.”

President Obama nämnde inte islam i sitt första uttalande efter blodbadet, men talade för hårdare vapenlagar, något som är kontroversiellt i den amerikanska opinionen.

Washington Post konstaterar att USA är så splittrat att man inte ens kan samlas efter en tragedi som detta: ”Tragedier som dessa verkar inte längre samla nationen utan splittra den och driva vänstern och högern längre ifrån varandra. Samtidigt faller tilltron till nationens institutioner än mer. På grund av de ideologiska motsättningarna är det inte längre möjligt att avstå från att exploatera händelser, än mindre enas om gemensam hållning och lösningar”, skriver Karen Tumulty.

Detta märks också i den svenska mediebevakningen, som mer talar om ”skjutning” än terrordåd. Man lyfter gärningsmannens personliga problem, snarare än hans trohet till fundamentalistisk islamism. Att 50 människor brutalt mördats får inte det nyhetsutrymme händelsen fått om islam inte varit en komponent.

Se mer: Fox News, New York Post, Statesman, Washington Post.