I stor bitterhet uttalade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker att det ”inte kommer att bli en vänskaplig skilsmässa” med britterna. Men Europas mäktigaste politiker, tyske förbundskanslern Angela Merkel, säger tvärtom att EU ska värna ett fortsatt nära partnerskap med Storbritannien.

Det tycks råda en stor spricka mellan EU-byråkratin i Bryssel och ledande politiker i medlemsländerna om hur Europeiska unionen ska behandlar Storbritannien efter deras folkomröstning och beslut att lämna EU. Frågan nu är om det ska bli en bitter och hämndfylld skilsmässa, som Juncker tycks mena, eller en sansad och vuxen diskussion om hur samarbete i Europa kan fortsätta men utan överstatlighet, som signaleras från Berlin.

Storbritanniens avskiljande från EU blir ”inte en vänskaplig skiljsmässa” och förhandlingarna om utträdesvillkoren borde påbörjas ”omedelbart” och inte vänta på att ny premiärminister utsetts i London, sa Jean Claud Junker i Bryssel enligt Independent.

Tysklands regering ger helt andra besked, enligt nyhetsbyrån AP. Man vill vänta och inte framföra några omedelbara reaktioner på britternas beslut. Finansminister Wolfgang Schaeuble sa redan i maj att “Vi kan helt enkelt inte fortsätta med mer integration” om britterna lämnar.

De kvarvarande 27 medlemsländerna borde ”lugnt analysera och värdera situationen och på denna grund tillsammans fatta beslut”, säger Merkel som om det vore en replik till Junckers utspel i Bryssel.

Hon medger att befolkningar över hela kontinenten känner ökande tvivel om riktningen för det europeiska samarbetet och tillade: ”Vi måste försäkra oss om att medborgarna i konkreta termer kan känna hur mycket EU bidrar till förbättrade villkor för dem personligen.”

Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att unionen varken ska hemfalla åt hysteri eller chock, och måste erkänna att man ännu inte har svar på alla frågor som utfallet av den brittiska folkomröstningen skapar. Också det uttalandet framstår som en tillrättavisning av kommissionsordförande Juncker.

Se mer: Independent och AP.