Enligt tidigare medarbetare på Migrationsverket finns det en oskriven lag om att de nyanlända som ser ut att vara yngre än 40 år ska bedömas som barn.

– Ja, för vi saknade några verktyg. Och främst saknade vi några tydliga riktlinjer från ledningen hur vi ska behandla sådana ärenden. Ja, jag skulle kunna säga att vi skickade 30-åringar till HVB-hem för underåriga, säger medarbetare till Sveriges Radio.

Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik säger att medarbetarna inte haft något annat val än att göra godtyckliga åldersbedömningar.

I Sverige är det få läkare som är beredda att jobba med medicinska åldersbedömningar av ensamkommande, även om det fungerar i andra länder. När Norge och Storbritannien införde röntgenundersökningar sjönk antalet ensamkommande till dessa länder samtidigt som antalet ökade i Sverige.

– Det finns en beröringsskräck i frågan, svarar Ribbenvik på frågan varför svensk sjukvård är ovilliga att göra medicinska åldersbedömningar.

Se mer: Sveriges Radio i Handläggare vittnar om godtyckliga åldersbedömningar.