Misshandel, hot och brandattacker har kännetecknat Rissne i norra Stockholm efter att HBTQ-aktivister målat en parkbänk i regnbågens färger. Men nu har parkbänken tagits bort efter en andra brandattack. Det rapporterar tidningen Stockholm Direkt.

Fredagen den 17 juni arrangerades ett öppet möte av HBTQ-aktivister på en gräsplätt intill Rissne centrum, strax söder om Rinkeby. Men mötet fick avbrytas efter att ett par deltagare blev misshandlade och en flagga i regnbågens färger blev kastad upp på ett tak. Det hade föregåtts av att en parkbänk målad i regnbågens färger hade blivit brandskadad.

Bänken målades om, men det hjälpte inte. Natten mot tisdagen utsattes bänken igen för en brandattack och har nu tagits bort. Tidningen Stockholm direkt har talat med Jennifer Jerez som varit aktiv i att försöka göra Rissne mer tolerant.

– De här killarna, och många är inte ens från Sundbyberg, vill behålla kontrollen över torget och sätta agendan. I dagsläget så är det här ett mansdominerat torg och det är därför vi har det här projektet. En offentlig plats måste vara till för alla. Men nu, efter attackerna, blir det nästan motsatt effekt. Folk blir rädda. Då är det än viktigare för oss att skicka en signal tillbaka; vi accepterar inte det här, säger Jerez till Stockholm direkt.

Hon berättar även för tidningen att trots attackerna tänker hon fortsätta måla, även om det nu är en bänk mindre i Rissne centrum.