Vi ska inte fokusera så mycket på opinionsläget, utan bejaka de andra partiernas omsvängning, sa Jimmie Åkesson när han talade i Västerås på förmiddagen. Vi ska fortsätta att sätta press på dem att agera. Fungera som blåslampa.

I helgen samlas 800 sverigedemokrater i Västerås för utbildningshelg där ideologi och utveckling av partiets konservatism står på programmet.

Partiledaren Jimmie Åkesson inledde med ett tal där han fokuserade på att Sveriges ekonomiska tillväxt ökat senaste året, men att detta är en konsekvens av ansvarslös invandringspolitik. När de andra partierna tar efter oss, kan det bromsa tillväxten något, konstaterade han. Det är viktigt att balansera olika politiska målsättningar, och vara medveten om att de ofta står emot varandra.

Åkesson sa också att det är naturligt för ett parti med maktambitioner att ha kontakt med olika intresseorganisationer. Kritiken mot detta från vänster är märklig.

— Eftersom LO centralt i princip är de enda som vägrar träffa oss, kommer vi att söka kontakt med LO lokalt. Där har vi bra ingångar, sa Åkesson.