Ett val mellan pest och kolera. Det är vad amerikanerna menar sig stå inför när de i november ska utse USA:s nästa president. Både Clinton och Trump är nämligen genuint impopulära, visar en färsk undersökning.

Det ska mycket till för att slutstriden om vem som under de närmaste kommande fyra åren ska få postadress 600 Pennsylvania Ave inte kommer att stå mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Men oavsett vem som ska ta flytta in Vita huset visar en undersökning publicerad i Washington Post att ingen av dem kan göra det med särskilt stort väljarstöd.

Över hälften av de över 1 000 tillfrågade har ett negativt intryck av både den 68-årige demokraten och den ett år äldre republikanen. Sex av tio respondenter säger sig ha dålig uppfattning av de båda kandidaterna − och enligt Washington Post är detta något hittills oöverträffat. För under den tid som tidningen och ABC News har genomfört motsvarande undersökningar, har det aldrig tidigare hänt att de två stora partiernas nominerade har varit så impopulära. Tidningen varslar därför om en kommande tät, hård och allmänt negativ tvekamp.
Resultatet av undersökningen pekar på dött lopp mellan Clinton och Trump, som ju båda under primärvalen har kapat åt sig så stora ledningar att det därmed också ses som säkert att de också av respektive parti blir nominerade till höstens slutstrid.

Jämfört med den undersökning som Washington Post och ABC News gjorde i mars, har den kontroversielle mångmiljardären Trump gått fram 11 procentenheter och har nu stöd av 46 procent. Hillary Clinton, som på sitt CV bland annat kan skriva utrikesminister, första dam, senator och advokat, backas upp av 44 procent, men den statistiska osäkerheten gör att tidningen talar om ”dött lopp”. Samtidigt menar dock 63 procent de registrerade väljare som har ingått i undersökningen att Clintons erfarenhet, personlighet och temperament gör henne till den överlägset bästa presidenten. Donald Trump anses däremot av en majoritet av de potentiella väljarna, 58 procent, vara för okvalificerad för ämbetet.
− Men som motkandidat till Clinton appellerar han starkt till väljarna som en som kan åstadkomma förändringar i Washington under ett valår när outsiders har vuxit och frodats, konstaterar tidningen.

Trumps segertåg genom den primärvalsprocess som nu går mot sitt slut har kommit som en positiv överraskning för många, medan andra är i det närmaste skräckslagna inför blotta tanken att det är för honom som ”Hail to the Chief”, marschen som alltid används i officiella sammanhang när USA:s president närvarar, ska framföras. Rent funktionellt motsvaras den i Sverige av Kungssången − ”Ur svenska hjärtans djup en gång”.
Men en annan överraskning är Bernie Sanders, senatorn från Vermont som har bjudit Hillary Clinton hårt motstånd i kampen om vem som Demokraterna ska nominera. Av de tre är det han som får mest positiv uppskattning; 49 procent av de tillfrågade säger sig ha ett gynnsamt intryck av den 74-årige senatorn, medan 41 procent uppger att de har en negativ uppfattning.

En annan politiker, som av kända skäl inte kan komma i fråga som president, men som icke desto mindre för närvarande bedöms positivt, är Barack Obama och detta är något som enligt Washington Post har betydelse för Clintons utsikter i höst. 51 procent av alla vuxna är gynnsamt inställda till den snart avgående statschefen och det är precis lika stor andel som i mars. Antalet negativa har dock stigit från 43 till 46 procent, men enligt tidningen ligger det resultatet inom felmarginalen.

Undersökningen genomfördes under tiden 16-19 maj och omfattade 1 005 slumpvis utvalda vuxna personer. Intervjuerna gjordes över telefon.