− En återvändsgränd.
Så betecknar den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó EU-kommissionens förslag om att det land som vägrar gå med på de tvingande flyktingkvoterna ska få betala 250 000 euro per flykting.

EU-kommissionens senaste planer på att lösa flyktingkrisen har inte fallit i god jord − varken i Ungern eller i Polen.
− Ungerns regering kommer inte att ge efter för utpressning, var Peter Szíjjártós klara besked när han på onsdagen återvände hem efter ett två dagar långt möte i Prag med Visegradländerna och Det östliga partnerskapet. I V4-gruppen ingår, förutom Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien, medan Östliga partnerskapet utgörs av Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Peter Szíjjártó säger att förslaget, som han menar är helt ”icke-europeiskt” inte kan godkännas, och upprepar än en gång vad ungerska regeringen så många gånger tidigare har deklarerat:
− Det är inte Bryssel utan ungrarna som ska bestämma vilka som är välkomna att bo i landet, säger han enligt Hungary Matters.

Szíjjártós polske utrikesministerkollega Witold Waszczykowski är också han mycket kritisk till EU-kommissionens utspel om böter, och säger att han faktiskt inte riktigt vet hur det ska uppfattas:
− Jag funderar fortfarande på om det ska tas seriöst, eftersom det låter som ett aprilskämt, är hans kommentar, uppger finska Hufvudstadsbladet.

I december i fjol drog Ungern och Slovakien förslaget om tvingande flyktingkvoter till EU-domstolen och efter att Högsta domstolen, Kúria, i Ungern nu har gett klartecken kommer en folkomröstning i frågan att hållas i höst, troligen i slutet av september eller i början av oktober, skriver Hungary Matters. Den fråga som ungarna då ska besvara med ett ”ja” eller ett ”nej” är: Kommer du att tillåta att Europeiska Unionen får mandat att besluta om att icke-ungerska medborgare ska få bosätta sig i Ungern utan Nationalförsamlingens godkännande?”

Péter Szijjártó är också mycket negativ till att EU nu har banat väg för att turkiska medborgare redan från i sommar ska kunna resa in i unionsländerna utan visum, dock förutsatt att Turkiet ändrar flera hårt kritiserade lagar och regler. För att visumfriheten ska kunna bli verklighet krävs godkännande från EU-kritiska länder plus EU-parlamentet.

Enligt den ungerske utrikesministern, som betonar att ungrarnas säkerhet inte är förhandlingsbar, ska visumfrihet endast ges till länder som lever upp till alla krav, och han hävdar att EU:s trovärdighet kan skadas om man − bara på grund av migrantavtalet mellan unionen och Turkiet − låter Turkiet gå före Georgien och Ukraina i kön och få visumfrihet.

Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen, har tidigare förklarat att han anser EU-kommissionens plan vara ”hårresande”.
− Regeringen vill ha ett Europa där medlemsstaterna själva kan besluta om frågor som berör dem, exempelvis vilka de vill leva med tillsammans i framtiden, sa han.