”Österrikarna gillar sina schnitzlar platta och vackert bruna − och så röstar de också”. De orden, lagda på Facebook tillsammans med en hakkorsformad schnitzel, har lett till att en tysk TV-producent brottsutreds av åklagare.

Den 24 april vann Frihetspartiets Norbert Hofer en jordskredsseger när första ronden i Österrikes presidentval avgjordes. Men det var en viktoria som inte estimerades av alla och en som definitivt ogillade resultatet är en 35-årig TV-producent som jobbar med Maiz-baserade TV-företaget ZDF:s nyhetsprogram Heute.
Så snart det stod klart att mycket ska till för att Hofer inte blir nästa president i grannlandet när det blir dags för valets andra och avgörande omgång den 22 maj, publicerade TV-mannen ett inlägg på FB, som nu har lett till att han utreds av åklagare.

”Vad är det för på er, kära grannar?” är den fråga han ställer i rubriken och under den kommer så bilden på en mycket platt − österrikarna gillar sina schnitzlar rejält utbankade − och brunbränd panerad köttbit. Och som om den ”vackra” bruna färgen inte skulle vara tydlig nog, är den också formad som en svastika, eller hakkors, − nazistsymbolen framför alla. Ingen ska alltså missa budskapet: genom att rösta på en kandidat som representerar Frihetspartiet, Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, har österrikarna alltså visat sina sympatier för den politik som Adolf Hitler stod för. Diktatorn var för övrigt född just i Österrike.

Men om TV-producenten inte uppskattade Hofers valseger, finns det folk som i lika hög grad ogillar 35-åringens ”skämt”, och en av dem är Emanuel Falch, 22-årig juridikstudent från Innsbruck, huvudstad i Tyrolen. Han har anmält den tyske producenten för åklagarmyndigheten i Mainz som nu utreder FB-inlägget med stöd av en numera ganska okänd lag från 1800-talet som förbjuder att ett främmande lands statsöverhuvud förolämpas. Det är för övrigt samma lag som Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan nyligen plockade upp ur gömmorna och dammade efter att komikern Jan Bohmermann, som också arbetar för ZDF, skrev en dikt som inte alls föll Erdogan på läppen.

Åklagarmyndigheten i Mainz bekräftar att en utredning pågår och enligt en talesperson har det kommit in flera anmälningar, varav två från Österrike, mot inlägget, skriver brittiska Daily Mail.

Emanuel Falch motiverar sin anmälan med att han anser det är ojuste att den som lägger sin röst på FPÖ omedelbart brännmärks som nazist. Markus Abwerzger, Frihetspartiets ledare i Tyrolen, välkomnar visserligen anmälan, men tror ändå inte på rättslig framgång.