2012 var de 1 923. Men terrorangrepp, överfall och ett ökat antal inflyttare från Mellanöstern har lett till judisk massflykt från Frankrike. I fjol packade 7 469 personer ihop sina liv för en tryggare tillvaro i Israel.

Judar lämnar nu Europa för att emigrera till Israel i ett omfång som inte har setts sedan staten Israel bildades 1948. Det är i all synnerhet Frankrike som åderlåts på judisk befolkning som drivs på flykten av känslan av otrygghet och fruktan för terrorattentat och överfall. På de senaste 15 åren har antisemitismen blivit allt mer påtaglig i Frankrike och kurvan över antalet judar som emigrerar har stigit brant.

En EU-undersökning som gjordes 2013 visade att 74 procent av den judiska befolkningen − som enligt danska DR Nyheder nu uppgår till 450 000 personer − var så rädda för bli offer för religiöst motiverat våld att de inte vågade visa sig ute med till exempel kippa på huvudet. Rädslan har inte blivit mindre av en kraftigt ökad migration från muslimska länder där judehatet i många fall är något som kommer med modersmjölken. Därtill kommer terrororganisationen Islamiska staten, IS, som uppmanar sina sympatisörer till så kallade ”lone wolf attacks”.

Och judarnas rädsla är långt ifrån obefogad. 2012 mördades tre barn och en lärare av en islamist i ett terrorangrepp på den judiska skolan i Toulose och från oktober i fjol och fram till mitten av januari i år inträffade tre knivöverfall på judar i Marseilles. Ett av målen för judehatet var 35-årige Benjamin Amsellem som attackerades av en 15-årig machetebeväpnad grabb som hävdade att han handlade i IS namn. Men Benjamin Amsellem hade ett vapen av ett annat slag som angriparen inte kunde rå på − 35-åringen slog nämligen tillbaka med den Torah-kopia − en judisk helig bok − som han hade med sig och det räddade också hans liv, skriver brittiska The Independent. Och i januari i fjol dödades fyra judar när islamister slog till mot en kosherbutik i den franska huvudstaden bara två dagar efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.
Samtidigt har antalet antisemitiska hatbrott ökat − i fjol fick polisen ta emot 808 anmälningar vilket kan jämföras med cirka 80 för 20 år sedan.

Men det är inte bara Frankrike som nu upplever en judisk exodus till Israel. Också från Storbritannien går flyttlassen och även om antalet är betydligt lägre än i Frankrike, var det i alla fall 774 personer som emigrerade i fjol. I Tyskland, som i fjol öppnade dörrarna på vid gavel för flyktingar och migranter, från i huvudsak muslimska länder, känner sig judarna mycket otrygga. Enligt talesmannen för det judiska samfundet i Hamburg, journalisten Daniel Killy, har en försämrad tysk säkerhet lett till en mycket farlig situation för judarna.
− Nej. Vi är inte längre säkra här, sa han till tyska Tagesschau i en intervju i januari. Förutom en försämrad statsmakt pekade han också på att högerextremism, minskad politisk trovärdighet och en ”fruktansvärd rädsla för att bara nämna islamism” har bidragit till att omgivningarna har blivit allt med osäkra för de tyska judarna.
I samband med Gaza-kriget 2014 sköljde en hatvåg över judarna. Bland annat attackerades ett israeliskt äkta par och tre palestinier försökte sticka synagogan i Wuppertal i brand − samma synagoga som brändes ner av nazisterna 1938.

Enligt Dov Maimon, seniorforskare vid Jerusalembaserade Jewish People Institute, är den utflyttning till Israel Europa nu bevittnar bara början. Skälen till att de europeiska judarna ger sig av är terrorhot, ekonomisk kris, ökad invandring från Mellanöstern och en växande antisemitism. Framtiden för judar i Europa är att de kommer som turister, menar han.
− Med mindre än att de är villiga att gömma den judiska identiteten, säger han till DR Nyheder.

En av de många judar som i fjol tvingades lämna Frankrike är den pensionerade polischefen Sammy Ghozlan som i hela sitt liv har bott och arbetat i Paris och som alltid har varit engagerad i det franska samhället. Han har själv fått känna vilka uttryck hatet mot judar kan ta sig. I 15 år drev han en hot-line där människor kunde anmäla antisemitiska brott; varje år fick han omkring 800 kontakter och arbetet gjorde honom både känd och utsatt. Vid ett tillfälle stacks hans bil i brand och den händelsen är, säger han till DR Nyheder, ett av skälen till att han gav sig iväg från det land han älskar till Israel. Men kärleken till trots kan han ändå inte tänka sig att återvända.
− Jag är verkligen ledsen över att jag var tvungen att lämna Frankrike. Fransk kultur och franska värderingar sitter djupt inne i mig. Jag är fransk ända in i hjärteroten, men just nu har jag en känsla av att Frankrike föredrar andra framför mig, säger han.