Det österrikiska presidentvalet blev en rysare. Officiella siffror på söndagskvällen ger Frihetspartiets Norbert Hofer en ledning på 3.8 procent, men det slutgiltiga resultatet blir inte klart förrän i morgon, måndag, då de 900 000 poströsterna har räknats.

Efter första valomgången den 24 april pekade det mesta på att Norbert Hofers väg mot presidentposten skulle bli spikrak. Med 36, 4 procent av rösterna slog Frihetspartiets kandidat fullständigt knock på sina motståndare. Tvåan, De grönas Alexander Van der Bellen fick bara 20,4 procent i valet, som blev det bästa någonsin för FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, i ett rikstäckande val.

I en intervju med Samtiden efter första valomgången sade sig Sverigedemokraten och riksdagens andre vice talman, Björn Söder, som vid ett par tillfällen har träffat Norbert Hofer, vara övertygad om att Hofers ledning skulle hålla ända fram i mål. Och det var han för övrigt inte ensam om eftersom prognoserna då pekade på att Hofer skulle få 50 procent av rösterna.

Men någon solklar seger blev det inte. På söndagskvällen var det i princip dött lopp mellan de två kandidaterna och vem som blir Österrikes nästa president kommer inte att stå klart förrän sent på eftermiddagen i morgon, måndag, då de 900 000 poströsterna, 14 procent av rösterna, har räknats färdigt. Visserligen har Norbert Hofer på söndagskvällen enligt officiella siffror en ledning på 3.8 procent, men med tanke på den rekordstora andelen poströster är det säkrast för FPÖ-anhängarna att inte ta ut någon slutgiltig seger i förskott.

Osäkerheten bäddar för att det nu blir en lång natts färd mot dag för de båda presidentkandidaterna.
− Detta var ingenting som någon av oss hade önskat. Vi hade båda sett fram mot att kunna sova gott i natt, men det är så spännande. Jag har varit i politiken länge men har aldrig varit med om en valnatt som denna, sa den EU-skeptiske Norbert Hofer i en intervju i Österrikes statliga TV- och radiobolag, för övrigt också landets största, ORF, Österreichischer Rundfunk, vid 18.30-tiden på söndagskvällen och tillade att uppgiften för vem som är blir vinnare blir att ”förena Österrike”.

Alexander Van der Bellen, som är en varm anhängare av EU, sa till samma kanal att han − om det nu blir han som vinner valet − kommer att vara välkommen i samtliga medlemsstater.
− Under de fem månader som valkampanjen har pågått, har jag hela tiden varit pro-europé och jag har gjort klart hur viktig Europeiska unionen är för frihet, säkerhet och framgång − även i Österrike, sa han.
I första omgången var valdeltagandet 68,5 procent, men nu i andra valomgången hade den siffran stigit till 72 procent.

Oavsett vem som går segrande ur striden, den 45-årige Hofer eller den 72-årige Van der Bellen, kan man utan överdrift konstatera att valet har blivit en rejäl käftsmäll för de båda tidigare giganterna på den österrikiska politiska arenan, Socialdemokraterna, SPÖ, och Folkpartiet, ÖVP, som har dominerat, antingen var för sig eller i koalition, sedan Andra Världskriget.