Musikfestivalen i tyska Darmstadt blev något av en upprepning av nyårsnatten i Köln. Klungor av utländska män omringade och antastade kvinnor sexuellt och tre asylsökande pakistanier greps. Något liknande har enligt polisen aldrig förr inträffat på festivalen.

Fyra dagar kring sista veckoslutet i maj är det sedan 1999 stor fest i Darmstad, en stad strax söder om Frankfurt am Main i Hessen. Då är det nämligen dags för Schlossgrabenfest, den största musikfestivalen i delstaten och också en av Tysklands allra största gratisfriluftsevenmang.

I år kom närmare 400 000 personer − de allra flesta för att festa, lyssna på musik och umgås. Men den glada festen fick ett slut i moll. Sammanlagt 18 kvinnor har anmält att de blev sexuellt antastade av män som alla ska ha haft ”sydasiatiskt” utseende. Tre misstänkta personer greps direkt på festivalområdet, och enligt polisen är samtliga pakistanska asylsökande i åldrarna 28 till 31 år, uppger engelskspråkiga The Local.

De första anmälningarna kom på lördagskvällen då tre kvinnor vände sig direkt till polis som patrullerade på området och beskrev vad som hade hänt. Precis som på nyårsnatten i Köln − och flera andra städer, inte bara i Tyskland utan även i Sverige − hade de omringats av grupper av utländska män som tafsade och som, enligt kvinnorna, hade ”uppenbara sexuella avsikter”, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

På tisdagens eftermiddag  hade ytterligare kvinnor anmält att de varit utsatta för sexuella ofredanden under festivalen och deras berättelser överensstämde i detalj med det som de tre första anmälarna hade rapporterat på lördagskvällen: att de hade omringats av stora flockar av män som tafsade och som, av utseendet att döma, kom från södra Asien.
− Vi kommer nu att utreda varje enskilt fall, säger en talesman för polisen i Darmstadt till Frankfurter Allgemeine.

Polisen har också fått en anmälan om stöld, men det är ännu oklart om det brottet kan kopplas till sexuellt ofredande. Kvinnan, som hade blivit bestulen, hade också blivit sexuellt antastad, men hon märkte inte förrän morgonen därpå att hennes plånbok var borta.

Enligt polisen är det första gången under festivalens historia som något liknande har inträffa. I fjol anmäldes ett säger ett brott av sexuell natur, men till The Local säger polisen att det då var frågan om en blottare.
− Men fram till i år har vi inte haft några fall när män, som nu, har omringat kvinnorna, säger polisens talesman.
De gripna och arresterade tre pakistanierna har åtalats för sexuella övergrepp, men de släpptes senare på fri fot eftersom det enligt polisen inte fanns skäl till fängsligt förvar. Dock tros de ha tillhört en större grupp män och polisen söker nu efter fler inblandade.