− Vi folkomröstar för att stoppa Bryssel. Det löftet ger Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en radiointervju. Samtidigt avfärdar han Javier Solana som ”en gammal kommunist” efter dennes påstående att Ungern skulle nekas EU-medlemskap om landet sökte inträde i dag.

Den spanske socialisten, som har ett förflutet som bland annat NATO:s generalsekreterare och EU:s utrikespolitiska talesman, har i den spanska socialdemokratiska partiet närstående morgontidningen El País gått till hårt angrepp mot både Ungern och Polen. Inget av länderna skulle få grönt ljus om de i dag skulle vilja ansluta sig till Europeiska unionen, skriver han i en debattartikel.

I Ungerns fall är det reformerna av grundlagen och ”åtgärderna att reglera media” som den nu 74-årige Solana ser som en bekymmersam utveckling. För båda länderna, som lindrigt talat är Brysselskeptiska, gäller att de måste ta itu med en ”epidemisk nationalism” som − skriver han − kan ha sina rötter i förtrycket under kalla kriget. Icke desto mindre uttrycker han viss förståelse för ländernas kamp för självständighet.
− Deras smärtsamma historia, som inte ligger långt tillbaka i tiden, gör dem särskilt känsliga för att överlåta suveränitet och för tanken att andra kan involveras i deras beslut, fortsätter han.
Solana kritiserar också de båda ländernas regeringar för att centralisera makt och för att strypa kritik och hävdar att både Polen och Ungern gynnas av EU-medlemskap:
− Utanför unionen skulle de vara mycket mer sårbara, hävdar han.

Men i en intervju i statliga Kossuth Rádió i fredags avfärdade Viktor Orbán, enligt Hungary Matters Javier Solanas påstående om att Ungern skulle nekas EU-medlemskap med orden:
− Vi känner den tidigare generalsekreteraren för NATO och han är en gammal kommunist.
I radiointervjun gick Orbán − i likhet med landets utrikesminister Péter Szijjártó − till hårt angrepp mot EU-kommissionens senaste påfund att det ska kosta ett land 250 000 euro, det vill säga drygt två miljoner kronor, för varje flykting man vägrar att ta emot.
”En hästspark” och ”ett knytnävsslag rakt in i solar plexus”, var de ord han använde för att beskriva planen, skriver Hungary Today.

Enligt Viktor Orbán tar det 40 år för en ungrare med genomsnittslön att tjäna in den summan och någon mer bitande propaganda mot EU finns bara inte hävdar han, samtidigt som han anklagar EU för att vara isolerat från resten av världen och sitta i ett ”elfenbenstorn”.
Bara helt nyligen gav Högsta domstolen i Ungern, Kúria, grönt ljus för att landets medborgare ska få säga ja eller nej till om det ska vara Bryssel, och inte det egna landet, som ska besluta om hur många flyktingar och migranter som ska få bosätta sig i Ungern och folkomröstningen kommer troligen att hållas i slutet av september eller början av oktober. Premiärministern uppmanade i intervjun nu landets befolkning att ställa upp och gå emot Bryssels plan, som han kallar ett ”totalt misslyckande”.

− EU är upptagen med frågor som rör flyktingar. Vårt problem handlar inte om hur man fördelar flyktingar utan om att skydda gränsen, sa han vidare.
Detta senare innebär att gränsskyddet måste stärkas och enligt Viktor Orbán är det givet att flyktingcentra ska uppföras utanför EU. Enligt premiärministern är den kommande folkomröstningen om tvingande flyktingkvoter ”tydlig, enkel och begriplig” och i intervjun slog han också fast att också han har befogenheten att säga nej men att hans ord inte är lika mycket värt som ”tio miljoner ungrares”.
− Och vi håller hela folkomröstningen för att stoppa Bryssel, var hans meddelande.