Det är ingen överraskning att Mona Sahlin har gjort bort sig igen. Överraskningen består i att hon någonsin hamnat i Sveriges maktelit.

Vid det här laget har ni säkerligen läst allt om Mona Sahlins senaste privatekonomiska klavertramp. I syfte att hjälpa en före detta anställd att komma över en dyr bostad försåg Mona honom med ett förfalskat inkomstintyg. Aja baja! Sahlin lämnade omedelbart sitt uppdrag som nationell samordnare mot extremism när hon fick veta att media också vet. Om det vill sig illa kan hon dömas till fängelse för osant intygande.

Intygsskandalen kan läggas till en lång, lång rad av Sahlinska ekonomiska tvivelaktigheter. Förutom den så kallade Tobleroneaffären i mitten av 90-talet har hon de senaste 25 åren ”glömt” att betala allt ifrån parkeringsböter och skatter till fackavgift och TV-licens. Otaliga obetalda avgifter har hamnat hos kronofogden. Därutöver har hon utan framgång prövat på livet som egen företagare. Samtidigt som hennes eget bolag gick omkull jobbade hon som biträdande näringsminister och regeringens ”småföretagarexpert”. Ganska fantastiskt, inte sant.

Oaktsamheten med sina egna och andras pengar går som en röd tråd genom Sahlins offentliga liv. Trots det har hon gång på gång tagit sig fram till inflytelserika positioner. Hur är det möjligt?

Korrupta politiker som berikar sig själva genom karriärens gång finns det gott om. Men i regel innehar de styrkor som gör att väljarna och, än viktigare, medierna står ut med dem. Men Mona Sahlin? Vilka är hennes styrkor?

Det intressanta med henne är att hon tillskillnad från sin överskattade väninna Margot Wallström inte ens är överskattad. Medan Wallström under sin karriär i Bryssel lyckades bygga en image av kompetens (som snabbt krossades när hon blev utrikesminister) har Mona Sahlin aldrig ens kommit så långt. ”Hennes styrka är inte tänkandet”, sade Göran Persson i ett uppriktigt ögonblick. Det snällaste omdömet hon brukar få är att hon just är snäll. Men att vara snäll är ingen unik egenskap som tar dig till maktens korridorer.

Så hur kommer det sig att hon hamnat där hon hamnat? Jag har ingen aning. Och det är kanske det som är grejen med mysteriet Mona Sahlin. Det har aldrig handlat om det upprepade ekonomiska fifflandet utan om hur en sådan medelmåtta kunnat förbli en av Sveriges mest inflytelserika personer i tre decennier.