Köpenhamns kommun stänger dörren för Hizb ut-Tahrir. En lag- och regeländring gör att danska kommuner inte längre kan hyra ut lokaler till eller på annat sätt stödja antidemokratiska organisationer.

I flera år har den synnerligen kontroversiella islamistiska sammanslutningen Hizb ut-Tahrir − Befrielsepartiet − spytt ut sitt hat mot judar, homosexuella och Västvärldens demokrati från lokaler som skattebetalarna finansierar. En är till exempel Nørrebrohallen som ligger på invandrartäta Köpenhamnsstadsdelen Nørrebro, ett gammalt spårvagnsstall som drivs av Köpenhamns kommun och där idrottsorganisationer och församlingar, bland andra Hizb ut-Tahrir, har kunnat hyra in sig.

Men nu är det slut med det. Den islamistiska organisationen kastas ut vilket är en konsekvens av Venstre-regeringens överenskommelse med Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti om att stoppa extremistiska religiösa predikanter, skriver Altinget. Uppgörelsen innebär att lagen om folkbildning och reglerna för en kommuns uppgifter ändras så att det i framtiden blir helt stopp för att kommunerna ska kunna låna eller hyra ut eller på annat sätt stödja föreningar som underminerar demokratin och de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen, borgmästare med ansvar för kultur och fritid i den danska huvudstaden, en av dem som har drivit frågan, drar en suck av lättnad och säger till Altinget att han nu är ”en glad och lycklig man”:
− Nu kan vi äntligen utestänga extremistiska och demokratiundergrävande organisationer från kommunens lokaler, säger han.

Kommunen har flera gånger försökt få både den nuvarande borgerliga regeringen liksom den tidigare S-märkta att ändra reglerna, men här har man stött på patrull. Att säga nej till Hizb ut-Tahrir eller andra anti-demokratiska föreningar, men att tillåta andra föreningar och medborgare att hyra eller låna lokaler, skulle enligt kommunjuristerna nämligen strida mot principen om likabehandling, att alla är lika inför lagen. Men att extremistiska organisationer, som sprider budskap om att avskaffa demokratin, har kunnat göra det i kommunens lokaler tycket Carl Christian Ebbesen har varit helt galet och han är därför mycket nöjd med att en majoritet i Folketinget nu går in för regeländringar.

Enligt kulturminister Bertel Haarder, Venstre, drabbar nyordningen inte bara Hizb ut-Tahrir utan kan också komma att gälla andra, som till exempel den mycket omstridda Grimhøjmoskén i Aarhus och nazistorganisationer.
− Nu stänger vi av varmvattnet − både när det gäller lokaler och medel till folkbildning. Regeringen ska inte göras till åtlöje för egna pengar och nu ser vi till att kommunerna i framtiden inte ska hamna i en situation där de tvingas att betala för folkbildning eller låna eller hyra ut lokaler till föreningar som aktivt arbetar för att avskaffa vår demokrati, säger ministern till Altinget.
Ändringarna i lagen om folkbildning och reglerna som ”kommunalfuldmagten” − som är en samlingsbeteckning för de oskrivna reglerna om en kommuns uppgifter som inte är lagligt fastställda − kommer sannolikt att klubbas igenom efter sommaruppehållet.

Junes Kock, som är talesman för Hizb ut-Tahrir, har i morgontidningen Berlingske tidigare förklarat att förslaget om att stoppa anti-demokratiska organisationer från att hyra kommunala lokaler, inte på något sätt har framkallat varken oro eller sömnlöshet.
− Det är ren symbolpolitik för i praktiken kommer man inte att kunna hindra oss från att göra vårt arbete. Våra tankar kan inte stoppas bara för att man förbjuder oss att hyra några lokaler, sa han till tidningen i november i fjol.
− Det kommer bara att stryka under på vår uppfattning om att alla de här politiska värderingarna bara är politiska verktyg för att nå ett bestämt mål och utestänga en grupp, sa han vidare.