Krogägare på Nørrebro i Köpenhamn är förtvivlade. De terroriseras av invandrargäng som hävdar att sharialag råder i området, som också de menar sig äga. Men av polisen har krögarna hittills inte fått någon hjälp.
− Oacceptabelt. Ligisterna ska i finkan, ryter justitieministern.

I flera månader har en hop manliga personer − både småpojkar och mer vuxna män − med invandrarbakgrund på olika sätt trakasserat krogägare på invandrartäta Köpenhamnsstadsdelen Nørrebro. Det är fråga om hot, skadegörelse och utpressning − och detta mitt på ljusan dag − men trots att barägarna flera gångar har kontaktat polisen, har ordningsmakten ännu inte tagit itu med huliganerna, uppger Radio24syv.

Krogägare och anställda beskriver för radion det helvete det utsätts för och hur svikna de känner sig av polisen:
− Några yngre män kom nyligen in i baren och vrålade att alla gäster skulle lämna platsen. De skrek att stället tillhör dem, att Nørrebro lyder under sharia och att det därför inte får drickas alkohol, säger till exempel Heidi Dyrnesli, bartender på en av de drabbade krogarna vid Nørrebro station. Och Birgitte Fischer, som tillsammans med sin make Mohammed Ahmed äger en annan bar, berättar att gängmedlemmar från området kräver att makarna ska lägga upp minst 60 000 (danska) kronor för att få ”beskydd”. Pengarna försöker de pressa sig till genom hot och skadegörelse. Vid ett tillfälle kom en gatsten flygande in genom fönstret och vid ett bord alldeles bredvid satt gäster, som lyckligtvis inte träffades av vare sig stenen eller glassplittret.

Krögarparet har flera gånger i veckan kontaktat polisen för att få hjälp, men hittills har det inte lett till någonting. Antingen har polisen kommit för sent eller så har makarna bara blivit ombedda att beskriva gärningsmännen.
Krogägarnas uppfattning är att ordningsmakten inte prioriterera att närmare undersöka de bevis som trots allt finns och enligt Birgitte Fischer ville polisen inte ens kolla fingeravtryck på den sten som hade kastats in och som hon och hennes make försiktigt, för att inte förstöra något, hade plockat upp och lagt i en plastpåse.
Inte heller har polisen visat sig angelägen om att titta på den kameraövervakningsfilm, som enligt Heidi Dyrnesli klart skulle kunna avslöja identiteten på de personer som var inne och skrek om sharia.

Till radion säger sig Peter Veje, poliskommissarie vid lokalpolisen på Nørrebro, ha den fullaste förståelse för barägarnas frustration, men menar att ett ingripande är lättare sagt än gjort:
− Vi ska ju ta de här unga herrarna med fingrarna i syltburken och det är svårt eftersom de lägger benen på ryggen innan vi kommer, säger han.

Pind_Nørrebro_2016-05-11 kl. 12.21.24

Men den som definitivt har tröttnat på invandrargängens fasoner är justitieminister Søren Pind, Venstre, och på Facebook uttrycker han både sin ilska och vad gängen nu kan vänta sig.
”Det är fullständigt oacceptabelt att unga invandrare härjar på Nørrebro och pressar pengar av barer. De ska varken hota ägare eller gäster och de ska inte stå och gasta om att Nørrebro är en sharia-zon. De är några dårar och polisen är maximalt fokuserade på att få tag i dem. Det är jag säker på ska lyckas”, skriver ministern och fortsätter med att konstatera att detta är ett uppförande som inte ska tolereras − vilket de unga också kommer att bli varse.

Han tillägger att han nu har bett polisen i Köpenhamn om en redogörelse för insatsen mot vad gängen ställer till med: oroligheter, härjningar och pengar för beskydd.
Och med orden ”Galler väntar”, avslutar Søren Pind sitt inlägg på FB.