Albanerna som hade smugglat sig till Storbritannien greps av brittisk polis och eskorterades tillbaka till Tyskland. Men lagen ger inte utrymme för åtgärder och inom ett par timmar släpptes de − bara för att senare kunna göra ett nytt försök.

Nordtyska Cuxhaven har, som Samtiden har skrivit om i tidigare publicerad artikel, blivit den nya språngbrädan för migranter som illegalt vill ta sig till Storbritannien. Staden är den enda i Tyskland som har direktförbindelse sjövägen med de brittiska öarna − och har därför blivit något av en magnet för i synnerhet yngre män från Kosovo och Albanien.

I förra veckan lyckades två albaner, 22 respektive 24 år, ta sig ombord och gömma sig på ett fartyg med destination Immingham i Lincolnshire på en engelska östkusten. Väl där upptäcktes de och returnerades av ett privat säkerhetsföretag till Tyskland, där de omedelbart greps av polis. Den tyska ordningsmakten tog de båda illegala migranternas fingeravtryck, de fotograferades och förhördes − varefter de släpptes, skriver brittiska Daily Mail. Och dessa två män är inte unika. Enligt tidningen handlar det om dussintals albaner som utan några som helst påföljder släpps efter att de har upptäckts försöka smuggla sig ombord på fartyg i Cuxhaven. Enligt tysk polis medger lagen nämligen inte att illegala migranter kan fängslas eller ställas inför rätta. Och då återstår tydligen bara ett verktyg − information.

− De har blivit tillsagda att de måste lämna Tyskland inom sju dagar, säger Holger Jureczko, talesperson för den tyska federala polisen, som dock medger att denna upplysning är tämligen verkningslös. Ordningsmakten erkänner att man inte har några realistiska möjligheter att se till att de illegala migranterna lämnar landet och det är därför inte alls osannolikt att samma personer dyker upp igen. Några har också gripits igen bara några kvällar senare.
− Men vi har inget val. Det finns ingen lag som medger fängelse eller rättegång, tillägger Holger Jureczko.
Tanken är att de två nu gripna albanerna själva ska betala deporteringen ur egen ficka, men enligt polisen är det inte troligt att de har råd och kostnaden kommer aldrig att återbetalas.

Polisen antar att meddelanden om den nya rutten sprids via sociala medier och männen från Kosovo och Albanien tar sig till Cuxhaven från andra platser i Europa. Den ena av de två som deporterades från Immingham hade åkt tåg från Belgien till Tyskland medan den andre hade rest från Italien. Väl på plats i Cuxhaven klättrar de flesta över de stängsel som omger hamnen varefter de skär upp presenningarna som täcker lastbilarna, hoppar ombord och tejpar igen glipan. Ett annat tillvägagångssätt är att smyga sig in i lastbilarna medan chaufförerna har parkerat fordonen vid restauranger i närheten av hamnen.

Sedan i höstas har den tyska polisen gripit 65 personer i Cuxhaven och ytterligare sju har kunnat ta sig till Immingham, men sedan stoppats där. Till Daily Mail säger Holger Jureczko att både polis och hamnmyndigheter har skärpt kontrollen och enligt tror man att majoriteten av de illegala migranterna numera grips.

Kritiker hävdar nu att den farsartade situationen − med illegala migranter som likt MA Numminens berömda gummiboll bara studsar fram och tillbaka − är ett resultat av förbundskansler Angela Merkels beslut att i fjol öppna dörrarna för över en miljon migranter och från brittisk sida finns nu farhågor för att det är i Tyskland de illegala migranterna nu ska ta sats för att komma till Storbritannien.