För en månad sedan såg han ut som en klar vinnare. Och så sent som i går, söndag, hade han en ledning − om än knapp. Men poströsterna fällde honom och med 31 000 rösters övervikt heter Österrikes nye president Alexander Van der Bellen och inte Norbert Hofer.

− Jag kan helt enkelt inte tro det. En sorgens dag för Österrike.
Så formulerar sig Mei San på Norbert Hofers Facebooksida efter att det stod klart att Frihetspartiets kandidat hade förlorat kampen om presidentposten i alplandet. Och hon är inte ensam om att vara bedrövad. Det såg länge ut som om presidentvalet skulle sluta i en triumf för FPÖ, FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, efter att Norbert Hofer i första valomgången vann en jordskredsseger. De 36,4 procent av rösterna han då kammade hem var det bästa resultatet i ett rikstäckande val någonsin för partiet.

Men på när det på söndagen var dags för den andra och avgörande omgången, förändrades bilden radikalt. Alexander Van der Bellen, De gröna, som i första omgången bara hade fått 20, 4 procent av rösterna seglade upp och flåsade Hofer i nacken för att sedan komma upp jämsides. Ingen av kandidaterna kunde på söndagen utropa sig som segrare utan fick, efter en förmodligen sömnlös natt, vänta tills de 900 000 poströsterna hade räknats på måndagen. Och på eftermiddagen stod det klart: Alexander Van der Bellen hade vunnit en hårfin seger med blott 31 000 röster, uppger brittiska The Telegraph. Totalt fick Den gröne EU-vännen 2 254 484 röster eller 50, 3 procent, Norbert Hofer 2 223 458 röster, motsvarande 49,7 procent och för FPÖ:aren återstod inget annat än att erkänna nederlaget.
− Givetvis är jag ledsen över resultatet. Jag skulle gärna ha velat ta hand om vårt underbara land som president, skriver han på sin Facebook-sida.

Intresset för det österrikiska valet har, skriver österrikiska Kurier, varit enormt, både innanför och utanför landets gränser och farhågorna för att Hofer, som av många , inte minst då i Sverige, har etiketterats som ”högerpopulist” skulle nå ända fram har varit stora. I ledaren i går, söndag, skrev till exempel oberoende liberala Sydsvenskan om det jämna valresultatet som tidningen såg som ett ”olustigt tecken i tiden”:
/…/nationalismen har tagit ett hårt grepp om Europa.
De är högröstade och förkunnar självsäkert för väljarna att de har lösningar på tidens alla komplicerade problem. De vill skapa ordning genom att stänga gränser, blicka inåt och isolera”, hette det bland annat i texten, där det också konstateras att jordmånen i EU-länderna för närvarande är god för ”auktoritära ledare” som Ungerns Viktor Orbán och Polens Jaroslaw Kaczynski. Men givetvis nämns också Nationella Fronten i Frankrike, Ukip i Storbritannien och − förstås − Sverigedemokraterna som alla har EU-kritiken och ”den högröstade nationalismen” som gemensamma nämnare.

Valkampanjen har stundtals varit mycket frän och det jämna resultatet visar på hur delat landet är, och enligt politiska bedömare kan det bli svårt att övervinna den polarisering som har skett bland väljarna. Många hävdar att framgångarna för Frihetspartiets hänger ihop med den våg av flyktingar och migranter som i fjol sköljde in över landet − 90 000 personer sökte asyl i Österrike i fjol, och det är över en procent av landets befolkning, konstaterar danska Jyllands-Posten. Därtill kommer en hög arbetslöshet och en ekonomi som är under press.

Det är i städerna som Van der Bellen har sina flesta anhängare − i nio av landets tio största städer var det han som var starkast, medan Norbert Hofer dominerade på landsbygden, uppger BBC som med hänvisning till det statliga österrikiska TV- och radiobolaget ORF, Österreichischer Rundfunk, och konstaterar att FPÖ:aren hade ett exceptionellt starkt stöd bland ”kroppsarbetare”, nästan 90 procent. Van der Bellen attraherade däremot i hög grad folk med högre utbildning. 60 procent av männen röstade på Norbert Hofer och av de kvinnliga väljarna var det lika många som la sin röst på Alexander Van der Bellen.

Nederlaget till trots, ser Norbert Hofer ändå ljust på framtiden och i sitt inlägg på Facebook manar han sina supportrar att hänga läpp och ge upp:
− Snälla ni, deppa inte. Insatsen i den här valkampanjen är inte förlorad utan en investering för framtiden, skriver han.

Hofer_FB_ 2016-05-23 kl. 19.44.04

 

Hofer_staplar_ 2016-05-23 kl. 21.19.14