Ungern har alltid varit ett tyskt favoritsemestermål. Men nu slår allt fler ner sina fasta bopålar i landet. Fast flytten från ”das Vaterland” är inte helt frivillig − invasionen av flyktingar har fått tyskarna att själva bli just flyktingar. Och i Ungern finner de sin fristad.

En kombination av synnerligen överkomliga priser på bostadsmarknaden och över en miljon flyktingar och migranter tycks vara anledningen till att allt fler tyskar nu packar ihop sina liv för att i stället bege sig österut, till Ungern. Därtill kommer förstås ett klimat som av flera skäl bedöms gynnsammare.

Äkta paret Kirsch är bara två av de många tyskar som har köpt en fastighet i Ungern och makarna är nu är lyckliga ägare till ett litet hus strax söder om Balatonsjön − på tyska Plattensee − Centraleuropas största insjö, 100 kilometer sydöst om huvudstaden Budapest. Och här tänker makarna stanna − att återvända till Tyskland är det inte tal om, den saken är säker, säger de när de intervjuas av TV-kanalen Das Erste.

När de ska berätta om anledningen till flytten, svävar de inte på målet.
− Rädsla. Vi är rädda för alla de många unga män som kommer. Man skulle inte ha något emot om det hade kommit några enstaka familjer med barn − det har man ju förståelse för, säger makarna som på senare tid kommit att känna att Tyskland inte längre är Tyskland.
Och att de känner obehag är kanske inte så svårt att förstå. På nyårsnatten blev det till exempel kaos i flera tyska städer, inte minst Köln, när stora flockar bestående av utländska män stal, rånade och sexuellt förgrep sig på kvinnor.

Men i Ungern är det annorlunda. Kristendomens rötter går långt ner i landets mylla och muslimerna är få. Kanske bara en eller två procent av befolkningen, tror makarna Kirsch, och den ringa andelen gör att de känner sig säkra.
Ungern är på intet sätt ett nyupptäckt land för tyskarna som sedan flera år har älskat att semestra där. Många har också sedan tidigare valt att bo permanent i landet och inte minst har priserna på fastigheter lockat. Men sedan september i fjol − när förbundskansler Angela Merkel öppnade de tyska dörrarna på vid gavel för flyktingar och migranter och Tyskland fick ta emot över en miljon asylsökare − har mäklarna märkt att det inte bara är natur och billiga bostäder som lockar.
− Det är flyktingarna, säger fastighetsmäklaren Ottmar Heide till Das Erste och tillägger att åtta av tio spekulanter anger just detta skäl till varför de vill lämna Tyskland.

Utvandring till Ungern är också ett livligt diskuterat ämne på Facebook och Ottmar Heide är inte ensam fastighetsförmedlare med erfarenhet av det tyska suget efter bostäder. Enligt TV-kanalen är detta en trend som flera mäklarbyråer i närheten av Balatonsjön kan skriva under på och efter att ha avverkat makarna Kirsch ska Ottmar Heide hasta i väg till ännu ett möte med missbelåtna tyskar som nu är på husjakt i Ungern.
En annan som Das Erste talar med är Michael Müller som också han tänker vända Tyskland, delstaten Nordrhein-Westfalen och jobbet som dataexpert ryggen för alltid. På senare tid har han stött det EU-kritiska Alternative für Deutschland, AfD, men det är inte tillräckligt och han kan nu nästan inte komma fort nog till Ungern. Som skäl anger han den tyska integrationen som han ser som helt misslyckad.

− Om jag går ut vid middagstid eller på eftermiddagarna i centrum i den stad där jag bor, hör jag knappast en enda mening som uttalas grammatiskt korrekt. Det är för mig en indikation på att också småstäderna redan är överbefolkade av utlänningar, säger han och frågan om han tycker det är bra att det i Ungern finns betydligt färre flyktingar, besvarar han med ett klart ja:
− Det är helt i sin ordning, säger han.
Eva, som inte uppger sitt efternamn, och hennes man har också de slagit sig ner i Ungern. Hon är egentligen ungerska, han österrikare, och hon är stark motståndare till den muslimska invandringen.
− Muslimer hör inte till oss. Punkt och slut. Ungern är ett katolskt land och islam hör inte hit, säger hon.

Vid Balatonsjön har hon liksom andra bekymrade tyskar nu skaffat sig ett eget paradis och makarna Simone och Lothar Luther är Eva och hennes man behjälpliga med husrenoveringen. Makarna Luther flyttade från norra Hessen till Balatonsjön för två månader sedan. Klimatet var en anledning, sjön en annan. Men så finns också en tredje som vägde tungt inför beslutet.
− Här finns inga flyktingar, säger Lothar Luther, som också pekar på att den polisiära närvaron bidrar till känslan av trygghet. Två eller tre gånger om dagen kör ordningsmakten genom den lilla byn, vilket gör att lokalbefolkning och nyinflyttade känner sig väl till mods.

Innan flytten till Ungern slutade Simone Lothar sitt arbete som damfrisör och hon berättar om den oro hon kände i Tyskland. På kvällarna ville hon ofta jogga en runda, men blev avrådd eftersom man ju inte visste vad det var för folk som befann sig ute.
− Jag vill inte göra någon orätt, men det är oss främmande, säger hon och tänker på vad som nog komma skall: att moskéerna ska byggas.

För Peter Kreko, polis och − säger den tyska TV-kanalen − ”expert på högerpopulism i Europa”, kommer den ökande tyska inflyttningen till Ungern som en överraskning. Att något sådant förekom har han inte haft någon aning om.
− Jag vet ju att det finns svenskar som utvandrar och att de alla har varit politiskt aktiva, säger han.
Men att Balatonsjön, som för många tyskar − för att nu använda Das Erstes ord − ”uppenbarligen har blivit den kristna västvärldens sista bastion” och att det är dit tyskarna nu kommer som flyktingar för att själva fly flyktingarna, var en nyhet för Peter Kreko.