Ordkriget mellan EU och Turkiet trappas upp − och frågan är om inte flyktingavtalet just nu hänger i en lös tråd. President Recep Tayyip Erdogan vägrar hårdnackat att vika sig för unionens krav på justerad terrorlagstiftning.

Som betalning för att stoppa flyktingströmmen från Grekland har Turkiet av EU fått löfte om att turkiska medborgare från juni ska kunna resa in i unionen utan att behöva visum. Men förutsättningen för att visumfriheten ska bli en realitet, måste Turkiet uppfylla 72 krav som EU har ställt − och när det gäller de sista fem haltar det nu betänkligt.

Det stora stridsäpplet är terrorlagstiftningen som måste följa Europarådets regler, men i ett tv-sänt tal från Ankara tidigare i veckan lät Erdogan meddela att det är något som EU kan glömma − för det kommer inte att ske. Att EU ska komma och försöka mästra Turkiet i den frågan, anser den turkiske presidenten inte vara annat än en ”svart komedi”, inte minst därför att EU, enligt honom, har visat sig vara ”en säker hamn för terrorgruppers politiska avdelningar”, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Och parterna fortsätter med att beskjuta varandra med skarp verbal ammunition.
− Vi anser det vara viktigt att dessa krav tillmötesgås, i annat fall blir avtalet mellan EU och Turkiet inte av, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uppger Ritzau med hänvisning till franska nyhetsbyrån AFP.
− Om herr Erdogan vill fullfölja sin strategi, får han för det turkiska folket förklara varför EU nekar dem visumfri inresa. Det är inte mitt problem, utan det blir hans, fortsätter Juncker.

Men det på det örat lyssnar inte den turkiske presidenten och i ett tal i landets parlament går han till hårt angrepp mot EU. Bland annat frågar han hur länge unionen har styrt Turkiet och varifrån den makten i så fall har kommit.
− De anser sig ha rätt att själva bekämpa terror, men tycker att det är en oacceptabel lyx när vi gör det. Låt mig säga det klart − det är hyckleri, dundrar Erdogan.

Europaparlamentets ordförande, Martin Schulz, gör också han nu fullständigt klart att några visumfria resor till EU blir det bara inte tal om förrän Turkiet har uppfyllt alla de ställda kraven. Och i den debatt som hölls i parlamentet fick han också stöd av nästan samtliga partier. Men Turkiet förefaller vara berett att sätta hårt mot hårt. Tidigare i veckan hotade en av president Erdogans rådgivare på Twitter att Turkiet kommer att skicka i väg flyktingarna om Europaparlamentet tar ”fel beslut” och i sitt tal i dag öppnar Erdogan själv för möjligheten att Turkiet kommer att öka avståndet till EU om landet inte får sin vilja igenom.