Med hjälp av en offentlig lista ska utländska imamer och andra förkunnare som underblåser terror nekas inresa i Danmark i framtiden. Regeringens initiativ välkomnas av Dansk Folkeparti, DF.

Predikanter − muslimska och andra − som kommer från länder utanför EU och som har gjort sig kända för att predika hat, uttala stöd för terrorverksamhet eller på annat sätt motarbeta demokratiska värderingar kommer i framtiden inte att vara välkomna i Danmark och stoppas redan vid gränsen.

Problemet med religiösa förkunnare som förespråkar extremistiska hållningar har i och för sig diskuterats länge i Danmark, men debatten tog ny fart efter att TV2 sände dokumentären ”Moskeer bag sløret” − Moskéer bakom slöjan, som Samtiden tidigare har uppmärksammat i ett antal artiklar. Med hjälp av dold kamera avslöjades att imamer predikade helt andra budskap än de som framförs offentligt, till exempel att äktenskapsbrytare ska stenas och barn som inte vill be ska ha stryk. Och av en av Danmarks mest framträdande imamer fick mullvadarna − en man och en kvinna som utgav sig för att vara äkta makar − frikostiga råd om hur man ska ljuga kommunanställda rakt upp i ansiktet för att få bidrag.

Nu har regeringen presenterat en konkret modell för hur kringresande hatpredikanter ska hindras från att komma in i landet: med hjälp av upplysningar på nätet eller information från dansk eller utländsk polis ska Udlændingestyrelsen, som i Sverige motsvaras av Migrationsverket, sammanställa en offentlig lista, och den som har sitt namn där, ska nekas visum och avvisas direkt vid gränsen, skriver morgontidningen Jyllands-Posten.

Lagen ger redan i dag möjlighet för att direktavvisa personer som bedöms utgöra en risk för landets säkerhet, men med hjälp av den nya ”extremistlistan” kommer myndigheterna att redan i förväg kunna ge rött ljus för predikanter som till exempel i hemlandet har agiterat mot demokrati. Invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, vill nu gå ett steg längre och förklarar att det handlar om att man effektivt ska stoppa kringresande predikanter från att på dansk jord inspirera folk till att revoltera mot landets värderingar.
− Det är ett drastiskt steg, men vi kommer inte att acceptera personer som undergräver det danska frihetsfundmentet, säger hon till tidningen.

Förutom den offentliga listen föreslår regeringen också en hemlig observationslista som ska omfatta religiösa förkunnare som är EU-medborgare som myndigheterna bedömer att det finns anledning att ha under skärpt uppsikt. Dansk Folkepartis talesman i integrationspolitiska frågor, Martin Henriksen, är mycket belåten med åtgärden, som han säger att DF har argumenterat för och efterlyst i många år.
− Äntligen händer det något nu, är hans kommentar.

Men från andra håll höjs kritiska röster. Jacob Mchangama, jurist vid den oberoende tankesmedjan Justitia menar att regeringens förslag är ”mycket, mycket långtgående” och hävdar att det är ”extremt oklart” hur regeringen rent praktiskt ska kunna gå till väga för att definiera de antidemokratiska uttalandena. Radikale Venstre anser att planen är ”oförenlig med danska värderingar” och Liberal Alliance säger sig vilja föredra en lista som inte är offentlig.