Skärpt säkerhet har täppt till vägen till Storbritannien över Engelska kanalen. Därför söker illegala migranter nu nya vägar och tysk polis har gripit flera personer som försökt smuggla sig ombord på fartyg i Cuxhaven − som nu riskerar att bli ett nytt Calais.

De nordfranska hamnstäderna har länge varit magneter för tusentals migranter som illegalt har försökt ta sig över till Storbritannien och inte minst i Calais har kaotiska scener gång på gång utspelat sig när aggressiva migranter, många gånger under hot, har försökt att tvinga sig till transport på en av de många lastbilar som har köat för att komma över kanalen. Enligt det brittiska inrikesdepartementet hade cirka 19 000 illegala invandringsförsök kunnat stoppas fram till slutet av juni i fjol − dubbelt så många som året innan, vilket Samtiden också har skrivit om.

Men säkerheten har trappats upp vid såväl tunneln som vid de nordfranska hamnstäderna och det har blivit allt svårare att illegalt ta sig den vägen till de brittiska öarna. Alltså gäller det att hitta nya kryphål och det finns nu indikationer på att Cuxhaven i nordvästra Tyskland kan bli ett nytt Calais. Från Cuxhaven, som ligger där Elbe mynnar ut i Nordsjön, seglar varje vecka flera fartyg till Storbritannien, och bara under de senaste månaderna har tysk polis gripit ett betydande antal migranter − alla unga män, huvudsakligen från Albanien och Kosovo − som försökt smuggla sig ombord på fraktfartyg med destination Storbritannien, skriver Daily Mail.

Dagstidningen Cuxhavener Nachrichten skriver i dag, fredag, att den tyska gränspolisen har varit uppmärksam på fenomenet sedan i höstas och så sent som i måndags skickades tre albaner som illegalt hade tagit sig över till England tillbaka till Cuxhaven. Enligt Holger Jureczk, talesman för polisen, har både polis och hamnmyndigheter nu trappat upp säkerheten och myndigheterna tror i alla fall att man nu kan ta fast större delen av de illegala migranterna. Men samtidigt finns det en rädsla för att nordtyska hamnstäder kan bli ett ”nytt Calais” och dra till sig mängder av migranter och flyktingar som på olagliga vägar vill ta sig över till ”landet av mjölk och honung”.

Att smugglas över Nordsjön till Storbritannien på snabbgående båtar, fiskefartyg och segelbåtar kan kosta upp till 65 000 kronor per person och de som har råd att köpa en så dyr ”biljett” är ekonomiska migranter från länder som Albanien, Vietnam och Ukraina. I fjol arresterades en fransk fiskare, som hade bytt bransch för att i stället ägna sig åt det mer lönsamma människosmugglandet, och i samband med det avslöjades att en strand i Kent hade blivit en plats där migranterna sattes i land. För att undvika att bli upptäckt av radar använde sig fransmannen av en lågtgående båt.