Flera försök har gjorts och en natt i maj lyckades det. Fem asylsökande tog sig till fots till Sverige över Öresundsbron. Samtliga fem, som alla uppgav sig vara under 18 år, överlämnades till Migrationsverket.

Som Samtiden tidigare har berättat om har det blivit allt mer populärt att asylansökare försöker ta sig till Sverige via Öresundsbron. Sedan gränskontrollerna infördes den 4 januari, har den danska polisen märkt en stadigt ökande ström av flyktingar och/eller migranter som försöker smita förbi kontrollerna vid Köpenhamns flygplats Kastrup och ner i tågtunneln. Hittills i år har över 55 försök att illegalt ta sig till Sverige gjorts, skriver den oberoende dansk-svenska nyhetsbyrån News Øresund.

Att ge sig ut i tunneln är en lek med döden. Tågtrafiken har åtskilliga gånger fått stoppats efter att obehöriga har vistats på spåren och såväl dansk polis som Öresundskonsortiet har upprepade gånger varnat för den fara som promenaderna innebär eftersom varken tåg- eller biltunnel är avsedd och byggd för fotgängare. För att upptäcka illegala vandrare tvingades Öresundsbrokonsortiet tidigt i våras att sätta upp värmesensorer på den danska sidan vid infarten till tunneln. Som en extra säkerhetsåtgärd finns på den konstgjorda ön Pepparholm dessutom en vaktpost som har till uppgift att larma ordningsmakten och DSB om det där skulle uppenbara sig fotgängare som helskinnade har klarat att ta sig igenom tunneln.

Men åtgärderna har inte hjälpt. Natten till den 12 maj kunde fem personer av manligt kön, som samtliga enligt egen utsago är under 18 år, ta sig hela vägen till Sverige. Visserligen ”berättade” värmesensorerna om mänsklig närvaro i tunneln vilket fick till följd att Öresundsbron larmade polisen och tågtrafiken stoppades. Enligt Steen Hansen, kommunikatör vid Köpenhamnspolisen, fick man förvisso strax efter klockan 01 besked om att människor hade tagit sig in i tunneln och en patrull ryckte ut. Men man hittade ingen och inte heller visade övervakningskameran på att det fanns folk på bron.
− Så man antar att de kanske har gått tillbaka. Vi kunde i alla fall inte hitta några, uppger DR Nyheder med hänvisning till nyhetsbyrån Ritzau.

Men klocka 05 blev Köpenhamnspolisen kontaktad av kolleger på den svenska sidan som då kunde berätta att fem personer har kommit till Sverige
− Vi tog hand om de fem och överlämnade dem till Migrationsverket, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid Polisen region syd till News Øresund.
Hur polisen kunde missa fem personer ute på Öresundsbron har Steen Hansen inte något egentligt svar på.
− Det är ju mitt i natten så det kan finnas flera skäl till att man inte ser dem. Pepparholm är ett stort och inte särskilt bra upplyst område, säger han, samtidigt som han betonar att polisen i alla fall har varit ute och letat.

På Öresundsbro Konsortiet är den ökande strömmen av asylsökande som försöker ta sig in i tunneln vid Kastrup för att sedan fortsätta till Sverige över bron anledning till stor oro.
− Vi är väldigt bekymrade och håller nu på att se om vi kan förbättra belysning eller övervakning, säger konsortiets kommunikationschef, Sanna Holmqvist till nyhetsbyrån och tillägger att det allra värsta är att människor riskerar sina liv.

Enligt henne sker det nu försök till promenader över Öresundsbron flera gånger i veckan och hon vet också att berätta att antalet illegala vandringsförsök har ökat i och med att sommaren har gjort sitt intåg.
Den fem vandrarna har nu sökt asyl i Sverige.