Den syriske flyktingen var på väg till Sverige, men kvarhölls i Danmark. Där har han redan åtta barn och en fru på plats, och nu har ytterligare nio av hans totalt 20 barn fått uppehållstillstånd. Kommunen ser inga problem, det gör däremot politikerna i Folketinget.

Syriern Daham Mamoud Hasan kom som flykting till Danmark för två år sedan. Egentligen var det till Sverige han ämnade sig, men han blev kvarhållen av de danska myndigheterna och mannen finns nu i Esbjerg på Jyllands västkust. Dit kom också för ungefär en och en halv månad sedan åtta av hans sammanlagt 20 barn samt en av hans tre fruar. Och nu finns möjligheten att syskonflocken i Danmark kan mer än fördubblas eftersom nio av barnen nyligen beviljades uppehållstillstånd.

Resterande tre barn har däremot fått avslag eftersom de är över 15 år. Men detta är något som Daham Mamoud Hasan inte varken kan begripa eller acceptera.
− Alla mina barn har rätt till familjesammanföring − med undantag för tre. De blev inte godkända och det har vi överklagat. Jag förstår det inte, eftersom jag är far till dem alla, säger han till EkstraBladet.
Mannens två andra fruar måste också de stanna i Syrien eftersom dansk lag bara medger familjesammanföring med en maka/make. Men trots att familjen inte blir fulltalig är det ändå en imponerande samling: 17 barn och två vuxna.

Inför utsikten att kunna förenas med lejonparten av sin stora familj borde Daham Mamoud Hasan vara en glad man nu, men det finns smolk i glädjebägaren. Att ta hela skaran från Syrien till Turkiet kostar 75 000 danska kronor − och det är pengar som den barnrike fadern inte har.
− Och varifrån skulle jag få dem?, frågar han när han intervjuas av TV2.

Även om det här är tal om en av de största familjesammanföringar som någonsin har registrerats i Danmark, är fallet helt enligt boken. Enligt ett avtal med Udlændingestyrelsen, den danska motsvarigheten till Migrationsverket från 2015, får de flesta syriska flyktingar klartecken till familjesammanföring med antingen äkta maka/make eller barn. TV2 skriver att varje syrisk flykting i fjol fick sammanföras med i genomsnitt 1,4 personer. Esbjergs kommun ska i år ta emot 411 flyktingar, men Daham Mamoud Hasan bidrar med ett extra tillskott på 18 personer. Den oväntade ökade utgift som detta medför är dock ingenting som bekymrar kommunen, som har inkvarterat flyktingfamiljen i en nedlagd skola i Ribe. Visserligen höjde man väl på ögonbrynen eftersom det inte är precis vanligt att en familj i Danmark är begåvad med så många barn, men i övrigt ser man inga problem.

− Det är viktigt för oss att vi tar emot dem lika väl som alla andra. Det kunde ju lika väl ha kommit tre familjer med ungefär lika många barn, och då hade utmaningen varit i stort sett den samma, säger Henrik Vallø, konservativ ordförande i kommunens social- och arbetsmarknadsutskott.
Men om lokalpolitikerna inte tycker att en så stor familj inte är något större problem utan bara utgör en konkret fråga som ska lösas, hörs helt andra tongångar ledamöterna i Folketinget.
− Det är fullständigt groteskt. Därför är jag glad för att ett av de områden som vi har genomfört skärpningar på gäller just familjesammanföring. Danmark får inte bli en flyktingmagnet, säger Marcus Knuth, talesman i integrationspolitiska frågor för regeringspartiet Venstre till TV2.
Dansk Folkepartis Martin Henriksen, också han integrationspolitisk talesperson, är inne på samma linje och beskriver det hela som ”det glada vansinnet”.

Hur det ska gå med de nio barnens resa till Danmark är väl ännu ovisst eftersom familjen visserligen är rik på avkommor men desto fattigare när det kommer till reda pengar. Sina övriga två fruar har Daham Mamoud Hasan bara sporadisk kontakt med. De är fördrivna i Syrien och det kan gå ett par månader innan han hör något om dem, säger han. Eftersom han, enligt lagen, inte får hämta samtliga makar till Danmark, var han tvungen att välja ut en och här fick han vara pragmatisk. Den kvinna som blev hans utkorade blev det just på grund av att hon av maken bedöms vara den som har de bästa förutsättningarna för att ta hand om barnen.
− Det är hon som sköter om dem bäst. Hon är starkare och yngre än de andra, säger han.

När det gäller framtiden har Daham Mamoud Hasan, efter vad han själv säger, bara en enda önskan och det är att kunna återvända till Syrien så snart förhållandena i landet så medger. Och att Syrien, med Guds hjälp, så småningom ska bli ett fritt land hoppas och tror han.
Fram till dess får Esbjergs kommun försörja honom och varje månad får familjen ett bidrag på i runda tal 13 000 danska kronor − en summa som familjefadern dock tycker är alldeles för snålt tilltagen. Enligt en politisk källa som EkstraBladet har talat med kommer det att kosta fem miljoner om året att försörja familjen, men det är något som Henrik Vallø inte vill kommentera. Att Daham Mamoud Hasan själv ska kunna dra sitt strå till stacken är av allt att döma uteslutet.

Till EkstraBladet säger den 47-årige familjefadern nämligen att han för sjuk för att arbeta. Och han är dessutom så illa däran att han för närvarande inte heller har krafter nog att lära sig danska.
− En gång var jag stark och full av energi. Men nu kan jag ingenting. Jag är sjukskriven på grund av psykiska problem som min läkare ger mig medicin för. Och jag klarar inte heller att lära mig danska, säger han.

Men att Daham Mamoud Hasan ska sitta och rulla tummarna och vänta på att bidragen ska ticka in, är något han bara kan drömma om enligt politiska röster. Han ska ut och jobba, lyder det samstämmigt från både rött och blått block. Naser Khader, integrationspolitisk talesperson för Konservative Folkeparti, har själv tioårig erfarenhet som tolk för tortyroffer.

− Och jag vet att den bästa medicinen för att få det bättre är att komma ut bland kolleger och arbeta, säger han till EkstraBladet och tillägger att det inte löser något att bara acceptera att folk ingenting kan.
Han är också irriterad över att den syriske flyktingen säger att han varken vill jobba eller lära sig språket och menar att det vore relevant att fråga honom vem han har tänkt sig ska försörja honom och barnen.
Sofie Carsten Nielsen, Radikale Venstre, är av samma uppfattning:
− Givetvis ska fadern lära sig danska och börja jobba så fort han kan. Det samma gäller hans hustru och hans barn ska i skolan så snart som möjligt, säger hon till tidningen och slår samtidigt fast att det ska ställas krav.
Dansk Folkeparti, som är motståndare till att flyktingar får sammanföras med familjer innan de har fått permanent uppehållstillstånd, fruktar nu för konsekvenserna av att Daham Mamoud Hasan har fått sin familj till landet.
− Det blir en kulturell och ekonomisk katastrof för Danmark, säger Martin Henriksen, som också befarar att barnen i framtiden kan komma att bidra till kriminalstatistiken.
− För att nu säga det rent ut − det kan vara svårt att hålla styr på så många ungar, säger han.

På sociala medier rasar givetvis nu debatten.
”Politikerna säger att han ska ut i arbete och försörja sin familj. Det låter ju också bra. Men verkligheten är väl bara att de första flyktingarna som kom hit fortfarande har olönade praktikjobb och går i språkskola. Och frun ska väl ha fler barn och därmed inte kunna arbeta”, är till exempel Kurt Møllers kommentar på JydskeVestkysten.
”Självklart ska mannen arbeta och inte bara sitta på baken och tro att det kommer stekta sparvar i munnen på honom”, skriver Ursula Jensen på samma forum och Per Burmeister Jensen undrar ironiskt varför 47-åringen över huvud taget ska jobba:
”Han har ju kommit till det förlovade landet där man får allt och vi betalar”, säger han.