Läckan som avslöjade identiteten på tusentals jihadister har fått IS att söka hämnd. Extremisterna har offentliggjort en dödslista med över 3 600 New York-bors namn och adresser. ”Vi vill se dem döda”, lyder uppmaningen till medlemmar och sympatisörer.

Terrororganisationen som kallar sig själv Islamiska staten blir allt mer tillbakaträngd i Syrien och Irak av den USA-ledda internationella koalitionen, både geografiskt och ekonomiskt. För knappt två månader sedan tillfogades jihadisterna ännu en förlust som var av annat slag, men som icke desto mindre kan beskrivas som katastrofal.

En avhoppad och desillusionerad lämnade till den brittiska TV-kanalen Sky News en USB-sticka som innehåller stulna dokument med namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för 22 000 personer från 51 länder som har anslutit sig till terrororganisationen. Här finns namn på både tidigare och nuvarande jihadister − medlemmar, rekryterare och nyckelpersoner och informationen är således ett kraftfullt vapen i kampen mot IS. Richard Barret, tidigare chef vid den brittiska underrättelsetjänsten MI6, beskrev läckan som en ”fantastisk stöt”.
− Det här blir en guldgruva av information som är av oerhörd betydelse och enormt intresse för många, i all synnerhet för säkerhets- och underrättelsetjänster, var hans kommentar, skriver Huffington Post.

I början av mars offentliggjorde Islamiska staten en dödslista som omfattade namnen på 1 065 personer som under det senaste året hade avrättats i Mosul i Irak. Bland de ”brottslingar” som jihadisterna hade ”straffat” fanns lärare, moderata religiösa ledare och läkare som hade protesterat mot gruppens brutalitet. Men invånarna i staden har också straffats för ”brott”, som till exempel för att de har rökt eller tittat på fotboll, uppger Daily Star.

I april publicerade organisationens tidning Dabiq ännu en dödslista där dussintals muslimska predikanter verksamma i Europa, USA och Australien mordhotas eftersom de av IS anses vara fiender med inflytande, skriver syriska ARA News. Och nu i veckan kom ännu en lista över personer som ska straffas med döden.

Det är hackargruppen Förenade Cyberkalifatet, som har kopplingar till IS, som har presenterat en lista på över 3 600 personer från New York. Här finns både namn och adresser och terrororganisationen uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att gå till attack. Bland de hotade listade personerna − som alla kommer från olika delar av New York till exempel Brooklyn, Manhattan, Staten Island och Queens − finns flera som har anknytning till USA:s departement för inrikes säkerhet, Homeland Security, medan andra är helt vanliga amerikaner som tycks vara utvalda mer eller mindre på måfå, skriver danska dagstidningen BT.

Även om listan i första hand betraktas som psykologisk krigföring och ett försök från IS att avleda uppmärksamheten från kriget i Syrien och Irak, tas den ändå på allvar av FBI. Hur IS-hackarna har kommit över alla de personliga informationer som man nu har offentliggjort är fortfarande okänt. Men listan uppfattas som ett motdrag till den stora interna IS-läckan och som att terrororganisationen sätter in alla krafter på att amerikansk och annan västlig underrättelseverksamhet ska koncentrera sig på hoten i stället för att arbeta med att nysta upp IS nätverk.

Såväl FBI som polisen i New York kommer att ta, eller har redan tagit, kontakt med samtliga som står på dödslistan. Bland de personer som FBI hittills har talat med, uppger flera att de av myndigheterna har uppmanats att vara extra uppmärksamma när de rör sig i det offentliga rummet plus att de omedelbart ska kontakta myndigheterna om de känner sig hotade.

Enligt Laith Alkhouri, terrorexpert som är knuten till TV-stationen NBC News, är hackarna ute efter att sprida skräck och göra IS ännu mer känt.
− De här killarna försöker bli berömda genom att kunna säga att de har hackat amerikanska servrar, säger han till NBC News.