Kvinnliga studenter ska förbjudas bära slöja på universitet. Det anser Frankrikes premiärminister Manuel Valls. Den 53-årige politikerns utspel kritiseras av hans egna partikamrater, men han får medhåll av en av landets tidigare modeikoner.

Det är i Frankrike redan förbjudet att gå runt med heltäckande klädnad liksom att huvuddukar och andra religiösa symboler inte är tillåtna i skolor och offentliga byggnader. Och det är med syftning på dessa tidigare restriktioner som Valls nu uttrycker sig uppfattning om att det också ska råda slöjförbud på universiteten. Det är i en intervju i dagstidningen Liberation som premiärministern gör sitt uttalande, som på något sätt också kan tolkas som omtanke om muslimerna.

− Frankrike bör skydda franska muslimer från extremistisk ideologi, säger han enligt brittiska Daily Mail.
Om en slöja bärs av politiska skäl är den, enligt premiärministern, kvinnoförtryckande och inte alls varken en modegrej eller en konsumentvara som vilken som helst. Men samtidigt som han anser att det borde finnas ett slöjförbud på de högre läroanstalterna, tvingas han konstatera att ett sådant kan bli svårt att införa eftersom författningen lägger hinder i vägen.

Men hans tankar har inte fallit i god jord i hans eget socialistparti. Utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem, liksom Thierry Mandon, biträdande minister för högre utbildning, protesterar båda två och säger sig vara helt emot ett förbud. Men i sin uppfattning om att slöjor står för kvinnoförtryck får Valls stöd av den tidigare modemogulen Pierre Bergé som anklagar de modeskapare som inriktar sig på islamiskt mode och slöjor för att medverka till ”förslavandet av kvinnor.

Den nu 85-årige Bergé, som under lång tid var Yves Saint Laurents partner, både privat och affärsmässigt, riktar sin udd särskilt mot de stora modekedjorna som följer i spåren efter Dolce & Gabbana, italienska modeskapare som specifikt har går in för den muslimska marknaden. Det är något som Bergé finner ”upprörande” och i skarpa ordalag tar den åldrige affärsmannen helt avstånd från det nya modet med dess ”moderata” muslim-vänliga sortiment.
− Klädskapare ska inte ha något med islamiskt mode att göra. En designers uppgift är att göra kvinnor vackrare, att ge dem deras frihet, inte att samarbeta med denna diktatur som beordrar den här avskyvärda saken genom vilken vi gömmer kvinnor och får dem att leva ett dolt liv, dundrar han och uppmanar klädskaparna att sätta principer före pengar.

Pierre Bergé, som lever det mesta av sin tid i det helt muslimdominerande Marocko förklarar att han ”absolut inte är islamofob” och att kvinnor givetvis har rätt att bära slöja.
− Men jag kan inte förstå varför vi närmar oss den här religionen, dessa bruk och sedvänjor som är fullständigt oförenliga med de friheter vi har i Väst, säger han.