Tidningen Gefle Dagblad har gjort ett lysande jobb i sin granskning av Gävlemoskén, en salafitisk moské som finansierats av en stiftelse i Qatar som även finansierat Al-Qaida. Moskéns imam Abo Raad, en populär salafitisk predikant i Sverige, hyllade i ett Facebookinlägg terrorgruppen Islamiska statens (IS) offensiv i Irak sommaren 2014.

Salafismen är en strömning inom sunnitisk islam som vill återgå till ”föregångarnas”, eller på arabiska ”salafs”, sätt att förstå och utöva religionen. De försöker hålla sig strikt till Koranen och profeten Muhammeds undervisning och avfärdar alla moderna idéer. Salafismen har gett upphov till Al-Qaida, Islamiska staten och Al-Shabaab med flera så kallade salafi-jihadistiska grupper.

På grund av Gefle Dagblads granskning blev chefredaktören Anna Gulleberg mordhotad av en nära anhörig till imamen. Det är inte ett dugg förvånande. Det är så fanatiska islamister alltid bemöter kritik. Det är därför det inte förekommer någon granskande journalistik av detta slag i många islamiska länder och inte heller en öppen debatt om islam.

Anna Gullberg fick stort moraliskt stöd av mediesverige, bland annat av Upsala Nya Tidnings högste chef Charlotta Friborg.
I en kolumn i UNT den 5 april, ”Gå till botten med hoten”, UNT, 5 april, skriver Friborg:
”Tidningen har visat att radikala imamer bjudits in att predika och att ledande moskéföreträdare arbetat för att sprida radikala tolkningar av islam, som bland annat förespråkar sharialagar och dödsstraff för homosexuella.”
Och vidare:
”Granskningen är mycket viktig. Extremister som exploaterar sökande människor – för att förvandla dem till kanonmat i Syrien eller till självmordsbombare – ska dras fram i ljuset.”

Men det Friborg glömmer att nämna är att samme imam, Abo Raad, vars nära anhörige hotade Anna Gullberg, också är verksam som predikant och studiecirkelledare i Uppsalamoskén. Det räcker med ett besök på moskéns hemsida för att ta reda på det. Det första som möter en är en annons för Abo Raads studiecirkel i moskén. Men UNT har inte granskat Uppsalamoskén.

Söker man på ”Abo Raad” på YouTube hittar man också flera klipp med Abo Raad i Uppsalamoskén. Jag önskar att Friborgs stöd till Gullberg på Gefle Dagblad kunde sträcka sig längre än ord. Hennes egen tidning borde ta efter kollegorna i Gävle.
Jag minns att när Salman Rushdie i juni 2007 adlades av den brittiska drottningen hölls det en predikan i Uppsalamoskén där författaren kallades ”smutsig hund” som förtjänade att avrättas för sitt porträtt av islams profet Muhammed i romanen Satansverserna. Jag är Uppsalabo och på den tiden var jag också muslim och besökte därför ibland moskéns fredagsgudstjänster.

I augusti 2007 publicerade UNT Lars Vilks rondellhund, som illustration till en artikel om vad som pågick. Publikationen var således inget ställningstagande från tidningens sida för eller emot bilderna. Men resultatet blev en demonstration som drog nästan 600 personer, mestadels muslimer, som ”krävde en ursäkt”. Deltagande i demonstrationen uppmuntrades från predikstolen i Uppsalamoskén. Imamen krävde också att UNT skulle bojkottas.

Men trots den minst sagt grumliga synen på yttrandefrihet som lärs ut från Uppsalamoskéns predikstol, och når tusentals av stadens muslimer, har UNT inte sett något behov av att granska verksamheten. Det räcker inte med ett telefonsamtal där någon av moskéns företrädare tar avstånd från något och så är det klart. Man behöver försöka se bakom kulisserna. Vad skriver moskéns företrädare och aktiva på sociala medier? Hur har de uttryckt sig i medier på andra språk än svenska? Vad sysslade de med i sina hemländer, var de till exempel aktivister i Muslimska brödraskapet eller i militanta salaftiska organisationer? Varför får Abo Raad fortsätta undervisa? Vilka ingår i hans krets? Jag är övertygad om att det finns en hel del att plocka fram för grävande journalister.

Det är fullpackat med folk i Uppsalamoskén varje fredag, många är ungdomar, och vad som lärs ut där har betydelse för vår stad. Den 12 april slår sig Charlotta Friborg för bröstet i kolumnen ”Granskande medier prisade”. Hon menar att svenska mainstreammedier levererar tuffa granskningar som aldrig förr. UNT:s granskande reportage om den fanatiska salafism som frodas i Uppsalamoskén lyser dock fortfarande med sin frånvaro.

Mohamed Omar