Han är inte skadeglad och säger inte ”vad-vad-det-vi-sa”. Men att en av de misstänkta Brysselterroristerna kommer från Malmö förvånar honom inte. − Till skillnad från Andreas Schönström har vi inte varit naiva, säger kommunalrådet Magnus Olsson, SD

Det visade sig alltså att en av de personer som nu misstänks för direkt inblandning i de blodiga terrordåd som den 22 mars krävde 32 människors liv i Bryssel är Osama Krayem. En 23-åring svensk medborgare från Malmös Rosengård − ett område som sedan länge är känt som ett av Sveriges mest problematiska. Och att jordmånen där är gynnsam inte bara för extremismodling utan som nu också har burit frukt, är ingenting som överraskar Magnus Olsson och Sverigedemokraterna i staden.

Så sent som i november i fjol gick SD-politikern till hårt angrepp mot det S-märkta kommunalrådet Andreas Schönström som envist hävdade att det i Malmö inte fanns några problem med våldsbejakande islamism utan att faran i stället fanns bland högerextremister.
− Skönmålning, desinformation och fullständigt uppåt väggarna, var Magnus Olssons kommentar då.
SD Malmö hade då på flera sätt försökt varna för vad som skulle kunna hända, men partiet har talat för döva, eller i alla fall helt oförstående, öron.
− Vi har hela tiden avfärdats som rasister och svartmålare, säger Magnus Olsson nu.

Att det politiska etablissemanget har vägrat att lyssna på Sverigedemokraterna är illa nog − inte minst nu, när man sitter med facit hand. Men värre än så är att man också helt har valt att bortse från den så kallade Rosengårdsrapporten, ”Hot mot demokrati och värdegrund − en lägesbild från Malmö” som presenterades 2009 och där forskarna Magnus Ranstorp och Josefin Dos Santos, på initiativ av dåvarande integrationsminister Nyamko Sabuni, FP, varnade för att religiös extremism vann mark just i Rosengård.
Men det var en redogörelse som totalsågades från alla håll och kanter. Malmö högskola är ett exempel, ett annat Säpochefen Anders Danielsson som etiketterade forskarnas arbete som ”grova generaliseringar” och i en debattartikel i SvD dundrade professor Mattias Gardell mot det han ansåg vara en ”skandalrapport”.

− Det var folk med klara vänstersympatier som fick komma till tals och det kändes som om man gjorde allt för att slå ner på rapporten, säger Magnus Olsson.
Han fortsätter:
− Av polis, Malmö stad och trygghets- och säkerhetsavdelningen har vi hela tiden fått veta att läget är under kontroll.
Men den bilden går helt stick i stäv med de informationer som han och andra Sverigedemokrater i rikets tredje största stad har fått höra när de är ute och talar med människor i verksamheterna, till exempel socialsekreterare och lärare. Av dem har politikerna bland annat fått höra om barn ända ner i tioårsåldern som ser på halshuggningsvideor och om småflickor som blir tillsagda att de ska bära slöja.

Nu visar det sig alltså att Sverigedemokraterna långt ifrån har målat den hornbeklädde potentaten på väggarna.
− Men det är klart, jämfört med till exempel Göteborg, har vi i Malmö färre som har åkt till Syrien, säger Magnus Olsson.
− I alla fall vad vi vet. För det kan ju inte bara vara denne Osama Krayem. Det finns säkert fler i hans omgivning som har radikaliserats och som kanske redan finns på plats i Syrien. Eller som kanske just nu planerar attentat i Malmö. Vi vet ju inte, tillägger han.

Till följd av en allt intensivare övervakning av sociala medier, föregår värvningen av potentiella jihadister av allt att numera helt öppet och offentligt på till exempel fik. Om det vittnar Khaled, som för SVT Skåne berättar om hur han och hans kompisar uppvaktades av en ”profet” som ville få killarna att begå terrorattacker först i Schweiz, sedan i Norge. Men ”profetens” fiskafänge misslyckades och han blev i stället polisanmäld av Khaled och hans vänner.
− Just att verksamheten skulle flyttas ut var också något som Ranstorp flaggade för i rapporten, säger Magnus Olsson.
Efter många om och men och kritik från Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, tog Malmö stad i vintras till slut fram en handlingsplan, som dock inte imponerar på SD.
− Vi anser att den är både ofullständig och otillräcklig, är Magnus Olssons kommentar.

Något som i hög grad talar mot det arbete som Malmö stad säger sig bedriva är, enligt SD-kommunalrådet, det faktum att Malmöimamen Shaykh Salahudin Barakat är involverad. För en tid sedan var han orsak till stor uppståndelse i Norge genom att vägra skaka hand med en kvinnlig tv-studiovärd.
− Har man den värdegrunden och den synen på kvinnor är man direktdiskvalificerad som medarbetare mot extremism, säger Magnus Olsson.
Och hans S-märkta kommunalrådskollega Andreas Schönströms tal om att Malmö stad verkligen jobbar mot våldsbejakande extremism avfärdar han helt:
− Det är bara en kosmetisk förändring i agerande och uttryckssätt. Man vågar inte ta tag i problematiken; i stället lägger man locket på och hoppas på att det löser sig. Men ett duttande hit och dit räcker inte. Det är ett enda sammelsurium och det känns som om man har tagit fram planen bara för att man ska kunna säga att det finns en, säger han.

Sverigedemokraterna i Malmö kommer att fortsätta sitt idoga arbete för att komma till rätta med det problem som övriga partiet tycks ha svårt att inse vidden av.
− Man måste för det första erkänna att det finns ett problem, och därefter utreda hur pass stort och allvarligt det är. Och här får man inte vara rädd för att trampa på några ömma tår, fortsätter Magnus Olsson.
SD har tidigare lagt en motion, baserad på just Rosengårdsrapporten, till fullmäktige. Och nu, när alla kan konstatera att de farhågor som drogs i Ranstorps rapport har besannats, har Magnus Olsson skrivit en interpellation till Andreas Schönström.

”Kan Andreas Schönström och Socialdemokraterna, med tanke på verkligheten, erkänna att ni har varit naiva och agerat för vagt? Är ni bereda till ett omtag och implementera rapportens slutsatser i Malmö stads kommunala riktlinjer mot våldsbejakande extremism?”, är frågor SD vill ha svar på.
Och det är frågor som Magnus Olsson anser måste besvaras, liksom att han betonar nödvändigheten av en ordentlig utredning.
− För jag är rädd för att problemet med den våldsbejakande extremismen i Malmö är mycket större och mycket värre än vi tror, säger han.