Turistparadisen riskerar att förvandlas till infernon. Italiensk underrättelsetjänst varnar för att IS-krigare, förklädda till glassförsäljare, tänker slå till mot intet ont anande semesterfirare över hela Europa i sommar.

Samtiden har i en tidigare publicerad artikel berättat att belgiska myndigheter har fått indikationer på att mördarorganisationen som kallar sig själv Islamiska staten, IS, har skickat flera krigare till Europa och att ett angrepp inte bara är möjligt, utan också sannolikt. I en annan text har vi också skrivit om att Danmarks utrikesminister Kristian Jensen bedömer att risken är stor för att ett tillbakaträngt IS kommer att slå till mot städer i Europa inom de närmaste månaderna.

Nu kommer varningar om förestående angrepp också från den italienska underrättelsetjänsten. Tysk media rapporterar om att IS skickar jihadister till spanska, franska och italienska semesterorter där de, förklädda till försäljare, planerar blodbad. För i stället för att erbjuda glassar och t-tröjor, är tanken att de ska låta självmordsvästar och bomber som har gömts under solstolar på stränderna detonera.

Enligt en videorapport som BILD har publicerat i dag, tisdag, har den tyska underrättelsetjänsten BND, Bundesnachrichtendienst, fått informationen från sin italienska motsvarighet som i sin tur har fått upplysningarna om terrorplanerna från en, som det heter, ”trovärdig källa i Afrika”, skriver brittiska Daily Mail.
Upplysningarna gör gällande att de tänkta mördarna har gjort upp konkreta planer på hur de ska gå till väga för att uppnå målet att döda så många turister som möjligt: de tänker ge sig ut för att vara flyktingar som säljer drinkar, diverse tilltugg, strandprylar och t-tröjor. Enligt BILD ska terroristerna vara utrustade med automatvapen på välbesökta stränder, liksom självmordsbomber och sprängmedel som har grävts ner i sanden under solstolarna.

Som Samtiden tidigare har skrivit skiftar Islamiska staten, som har tappat både mark och folk och som också, till följd av den USA-ledda koalitionens luftangrepp, har lidit stora ekonomiska förluster, nu fokus och satsar i stället på attacker mot mjukare mål i Västvärlden. Det ska också vara så som tanken på bombangrepp mot turistorter föddes. Som ”definitiva måltavlor” ska IS ha utsett semesterorter i södra Frankrike, liksom den spanska Solkusten och Italiens båda kuster. Detta enligt BILD som hänvisar till chefer inom underrättelsetjänsten.

− Detta kan bli en helt ny dimension av terrorism. Semesterbadstränder kan inte skyddas, säger en högre tjänsteman till tidningen.
Ett bevis på det är de 38 människor som fick sätta livet till när en beväpnad man i fjol öppnade eld på en strand i Tunisien.
Enligt uppgift kommer hotet från den nigerianska terroristorganisationen Boko Haram som har allierat sig med Islamiska staten och som samarbetar med dess ledning på hög nivå. Man antar också att ”vanliga” afrikaner som reser till Europa och som hittills inte har avslöjat sin lojalitet med extremisterna blir de som ska utföra dåden.

− Detta är människor som, med visa och andra handlingar, regelbundet åker till Italien och andra platser. Eftersom man ser dem som affärsmän och handlare är de inte illegala, och det är det som gör dem så farliga, säger polischefen i Saly i Senegal.
Terrorhotet mot utländska semestermål har hittills inte lett till att Tyskland har utfärdat några resevarningar, skriver Daily Mail.