Bara tre dagar efter Norbert Hofers brakseger i presidentvalets första runda skärper Österrike asylpolitiken igen. Den lag som parlamentet väntas klubba igenom senare i dag, onsdag, blir en av Europas hårdaste.

− Vi kan inte bära hela världens börda och så länge som flera andra länder i EU inte gör sitt, har vi inget val, säger den österrikiske borgerlige inrikesministern Wolfgang Sobotka, ÖVP, när han hårt ansatt från olika håll ska försvara det förslag som parlamentet i Wien med största sannolikhet under onsdagen kommer att ge grönt ljus.

Österrike, som i fjol tog emot 90 000 asylansökare, men som var transitland för betydligt många fler, sätter nu till alla klutar för att förhindra att ytterligare flyktingar och migranter söker sig till alplandet.
Samtiden har i tidigare publicerade artiklar redogjort för det åtgärder man redan tagit; i januari stängdes gränsen till Slovenien och kort tid därefter kom beskedet att maximalt 127 500 personer får söka asyl fram till 2019. Därtill kommer att man så sent som för ett par veckor sedan meddelade att kontrollen vid Brennerpasset på gränsen mot Italien ska skärpas men hjälp av militära insatser.

Och nu är det dags för nya initiativ.
Förslaget innebär bland annat regeringen får rätt till att förklara undantagstillstånd om en plötslig ökning av antalet asylansökare ”hotar landets säkerhet”, skriver skriver danska morgontidningen Jyllands-Posten med hänvisning till nyhetsbyrån AP. Skulle en sådan utveckling ske kommer man bara att släppa in flyktingar vars säkerhet inte kan garanteras i något av grannländerna eller vars familj redan finns i Österrike.

Det betyder att flyktingar måste söka asyl vid de registreringscentra som just för detta ändamål har upprättats vid den österrikiska gränsen och där en asylansökare ska kunna kvarhållas i upp till 120 timmar medan vederbörandes ansökan behandlas. Detta innebär att de flesta asylansökare, även sådana som kommer från Syrien eller andra krigszoner, ska kunna direktavvisas vid gränsen.

Den nya lagen får skarp kritik från människorättsorganisationer, religiösa ledare och landets oppositionspartier som menar att den strider mot internationella konventioner. Men det en kritik som Wolfgang Sobotka tillbakavisar med hänvisning till att andra EU-länder inte gör vad de borde för att lätta på bördan.

Om den nya lagen är tänkt att sätta stopp för Norbert Hofers väg mot presidentposten, som annars syns vara spikrak, återstår att se om det ska lyckas. Fullt klart är att han och Frihetspartiet, FPÖ, för närvarande seglar i stark förlig vind. Hofer vann ju en jordskredsseger i söndags och enligt opinionsundersökningar skulle FPÖ få över 30 procent av rösterna om det vore val i dag.