”Flytta Israel till USA − och så har man löst problemet med Israels konflikt med palestinierna”. Det inlägget på Facebook har nu kostat Naz Shah, parlamentsledamot för brittiska Labour jobbet.

Brittiska vänstern skakas av ännu en skandal som visar hur utbredd antisemitismen är inom de kretsarna, något som Samtiden har uppmärksammat i tidigare publicerade artiklar. Vänsteraktivisten Vicky Kirby och Gerry Downing har båda uteslutits ur partiet två gånger för uttalanden som fullkomligt dryper av judehat och högljudd kritik har riktats mot partiledningen, inte minst då Jeremy Corbyn, som man menar inte har gjort tillräckligt för att bekämpa antisemitismen i partiet.

Och nu är det dags igen. I dag, tisdag, sa Naseem ”Naz” Shah upp sig från sitt jobb som sekreterare till John McDonnell, finansminister i skuggregeringen. Dessutom kräver konservativa parlamentsledamöter att Naz Shah, som även sitter i ett utskott som har till uppgift att undersöka den allt mer påtagliga anti-semitismen, ska sparkas ut ur Labour. Anledningen är att den 42-åriga muslimska kvinnan 2014 − året innan hon valdes in i det brittiska underhuset − på Facebook delade en bild som visar hur konflikten i Mellanöstern, enligt henne, lätt kan lösas. På en karta över USA har man ritat in Israel tillsammans med rubriken: ” Lösning på Israel-Palestinakonflikten − flytta Israel till Förenta Staterna”. Det var något som uppenbarligen vann Naz Shas gillande och hon kommenterade det hela med orden ”problemet löst”, skriver Daily Mail.

Enligt Facebookinlägget vore det en alldeles utmärkt idé att införliva Israel som den 51:a staten i USA där det ju ”finns gott om land” och det arrangemanget skulle då leda till att palestinierna skulle ”få tillbaka sina liv och sitt land”. Vidare hette det att israelerna skulle vara både välkomna och säkra i USA och att kostnaden för ”transporten” skulle vara lägre än vad Washington på tre år lägger på att stödja försvaret av Israel. Naz Shah kommenterade detta med att planen till och med skulle kunna innebära att det blev ”lite fickpengar över”.

När den politiske bloggaren Gudio Fawkes uppmärksammade inläggen på FB kom Naz Shah med ett uttalande där hon försökte rättfärdiga sina två år gamla kommentarer med att de gjordes innan hon blev invald i parlamentet. Hon hävdar att hennes uttalanden då inte avspeglar den uppfattning hon har nu, samtidigt som hon ber om ursäkt för att hon har väckt anstöt.
Hennes första uttalande följdes av ett andra där hon säger sig vara djup ångerfull för de sårande kommentarer som hon gjorde sig skyldig till på sociala medier innan hon blev invald i parlamentet.
− Jag gjorde de här inläggen när Gazakonflikten rasade som värst 2014 och när känslorna svallade högt på grund av Mellanösternkonflikten. Men det är ingen ursäkt för den anstöt jag har väckt och som jag förbehållslöst ber om ursäkt för, skriver hon vidare och tillägger att hon som en konsekvens har lämnat sitt uppdrag som  John McDonnells sekreterare.
Dessutom försäkrar hon att hon ska utöka sitt engagemang för och dialog med judiska organisationer och att hon framgent ska kämpa ännu hårdare mot ”alla former av rasism, inklusive anti-semitism”.

De kommentarer hon nu säger sig bittert ångra är dock inte de enda anti-semitiska utfall hon har gjort på Facebook och som har uppmärksammats av Gudio Fawkes. I september 2014, bara åtta månader innan hon valdes in som parlamentsledamot för Labour, jämförde hon till exempel Israel med Hitler.
En talesperson för Labour uppger att partiet inte har någon kommentar till vad som nu har avslöjats, men från regeringspartiet Tories är reaktionerna desto kraftigare. Oliver Dowden från Hertsmere i grevskapet Hertfordshire, sydöstra England, är en av många konservativa parlamentsledamöter som protesterar på Guido Fawkes sajt med kravet att Corbyn ska utesluta Nas Shah ur partiet:
”Det är fullständigt oacceptabelt att någon använder ord som ”transport” och ”lösning” när det handlar om Israel. Labours Naz Shah måste känna till den mörka betydelse de har för det judiska folket. Hon sitter i inrikesdepartementets särskilda utskott som ska göra en utfrågning om den ökande anti-semitismen; detta reser allvarliga frågor om hennes lämplighet”, skriver han och fortsätter:
En brist på handling skulle resa frågan om hur angeläget Labourpartiet är att ta itu med totalt oacceptabelt uppförande och utgöra ett svek mot de värderingar som alla som tror på demokrati försvarar.

Andrew Bridgen, som representerar valkretsen North West Leicestershire i centrala England, ifrågasätter också han Labourledaren:
− Om Jeremy Corbyn menar allvar med att ta itu med anti-semitism, måste han sluta snacka och börja handla och omedelbart utesluta Naz Shah, säger han till Daily Mail.

Oliver_Dowden

USA_Israel_karta