Österrike skärper gränskontrollen vid Brennerpasset. Senast den 1 juni ska militär stå redo för att hindra flyktingar från att ta sig in från Italien. Men åtgärden har ådragit sig Europakommissionens stora ogillande.

Brennerpasset, som ligger i Alperna på gränsen mellan Österrike och Italien, är den viktigaste pulsådern för tung trafik. Som en följd av restriktionerna på gränsen till Balkanrutten, befarar den österrikiska regeringen att antalet flyktingar och migranter som tar sig via havet till Italien i år i stort sett kommer att fördubblas till 300 000, och Österrikes beslut är en följd av detta scenario skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt landets försvarsminister, Hans Peter Doskozil, kommer man dock att försöka minimera skadeverkningarna för nyttotrafiken och de två grannländerna uppger de kommer att se till att trafiken ska flyta vid de mest intensiva tidpunkterna.

Tillfrågad om Österrike har planer på att bygga stängsel vid gränsen, hänvisar justitieministern till ett system ”liknande det i Spielfield” vid den österrikiska gränsen mot Slovenien, som Österrike täppte till i januari i år.
Exakt när den hårdare kontrollen ska införas avhänger, säger Hans Peter Doskozil, på antalet flyktingar och migranter och hur det redan nu påbörjade arbetet med uppförandet det nya gränskontrollcentret framskrider. Enligt en talesperson för polisen i Tyrolen har man dock inte kommit längre med det bygget än att man har lagt grunden.

Men Europakommissionen ser inte med blida ögon på Österrikes initiativ, som man menar är bekymmersamt. Och enligt Natasha Bertaud, kommissionens talesperson, är kanske sista ordet inte sagt i frågan.
− Om de här planerna blir verklighet måste vi se mycket allvarligt på dem. Brennerpasset är ju centralt för den fria rörligheten inom Europeiska unionen, säger hon vid en pressorientering på tisdagen, och tillägger att den enda information som EU:s verkställande organ har fått har kommit via media.

Det är inte heller bara EU som uttrycker sitt ogillande över att Österrike vässar gränskontrollen. I ett uttalande kritiseras planerna också av Italiens Europaminister Sandro Gozi.
− Det är inte genom att bygga improviserade murar som vi löser problemen. /…./ Wien bör ompröva detta be