Den grova anti-semitismen i brittiska vänstern har lett till att kritiken mot Jeremy Corbyn tangerar orkanstyrka. Labourledaren anklagas för lång reaktionssträcka och saken blir inte bättre av att Londons förre borgmästare påstår att Hitler var sionist. Innan han blev galen.

Samtiden skrev nyligen om Naz Shah, parlamentsledamot för Labour, som miste sitt uppdrag efter att bloggaren Gudio Fawkes uppmärksammade att den nu 42-åriga muslimska kvinnan hade delat och i positiva ordalag kommenterat grova anti-semitiska inlägg på Facebook 2014, året innan hon valdes in i underhuset.

Flera konservativa ledamöter krävde att Labours partiledare, den inte helt okontroversiell Jeremy Corbyn, skulle sparka ut henne ur partiet, men också inom det egna partiet har kritiken varit våldsam. Nu har Corbyn visserligen suspenderat Shah, men det tog honom flera timmar att acceptera att han därtill var nödd och tvungen och nu anklagas han för att ”hatta” i frågan om det judehat som blir allt mer påtagligt i partiet, skriver Daily Mail.

Naz Shah ju inte ensam om att torgföra anti-semitiska uppfattningar och tidigare har partiet sett sig nödsakat att förpassa två andra representanter, Vicky Kirby och Gerry Downing, ut i kylan. Tidigare i april suspenderades också Labours Aysegul Gurbuza fullmäktigeledamot i Luton, norr om London, efter att hon hade kallat Adolf Hitler ”världshistoriens störste man” och uttryckt en förhoppning om att Iran ska använda atomvapen för att ”utradera Israel från kartan”.

Liksom i svenska Miljöpartiet tycks situationen bara bli än värre när partimedlemmar ska träda till Naz Shahs försvar. Nu har Ken Livingstone, tidigare borgmästare i London och en av Jeremy Corbyns närmaste allierade, kommit med inlägg som har lagt mer bränsle på bålet. Enligt honom var Shahs poster på Facebook inte alls anti-semitiska och hon borde inte ha stängts av. Till BBC medgav han visserligen att det hon gjort var långt över gränsen, men däremot inte anti-semitiskt. Och så konstaterade han att Adolf Hitler heller inte var anti-semit utan i själva verket sionist, det vill säga att han stödde Theodor Herzls tankar om upprättandet av en judisk stat. I alla fall i början.

− Nu ska vi komma ihåg att när Hitler vann valet 1932, var hans politik att judarna skulle flyttas till Israel. Han stödde sionismen − men det var innan han blev galen och mördade sex miljoner judar, sa han till public service-företaget och fortsatte sedan i samma stil:
− Den enkla sanningen i allt detta är att Naz fällde sina kommentarer vid en tidpunkt när israelerna än en gång brutalt attackerade palestinierna. Och det finns ett klart faktum som praktiskt taget ingen inom brittisk media någonsin rapporterar: i nästan alla de här konflikterna går det mellan 60 och 100 dödade palestinier på varje dödad israel. Alltså − varje annat land som gör så skulle anklagas för krigsbrott, men där det gäller den israeliska regeringens politik är det som om vi har dubbla måttstockar.

Reaktionerna på detta utspel lät naturligtvis inte vänta på sig och Jess Phillips, parlamentsledamot för Labour från Birmingham, startade ett upprop med krav på att den tidigare borgmästaren ska gå samma öde till mötes som nu senast Naz Shah, det vill säga suspenderas.
Hennes partibroder och kollega i underhuset, Wes Streeting från Ilford i London, kommenterade Livingstones uttalade på följande sätt:
− Kan någon vara snäll och tala om för mig att detta är satir och att det faktiskt inte har hänt?
Lucy Powell, skuggregeringens utbildningsminister etiketterade i BBC:s program Today Naz Shas kommentarer ”förfärande och motbjudande” och medgav att partiet ”måste göra mer för att ta itu med anti-semitism”.

John Mann från Leeds, som också han sitter i underhuset för Labour, pekar på två alternativ för Naz Shah: antingen att hon kastas ut ur partiet och förpassas till glömskan, eller att hon ska tvingas att lära sig mer om anti-semitism.
− Innan hon stängdes av, föreslog jag både Jeremy Corbyn och henne själv att hon borde utbildas i anti-semitism för att kunna bli en av de personer som bekämpar den, säger han till Daily Mail och fortsätter:
− Detta skulle innefatta − och det har jag bett Jeremy Corbyn om − att hon skulle åka till Israel, till Förintelsecentret Yad Vashem liksom till Sderot, där missilerna från Hamas haglar över familjer. Detta för att ge henne en bättre förståelse för Israel och varför hennes kommentarer är så stötande.

Lord Michael Levy som sitter i överhuset och som tidigare arbetade nära Tony Blair har, som Samtiden tidigare har skrivit, uttryckt funderingar på att lämna partiet om man inte rensar upp och säger till BBC Newsnight att han − tyvärr − måste tillstå att anti-semitism är ett allvarligt problem i partiet.
− Bristen på känslighet när en parlamentsledamot talar om transport av den största judiska gruppen i världen, tror jag bara visar sådan okunnighet. De inlägg på Twitter hon har gjort och hennes kommentarer om Hitler, får mig att i förtvivlan riva mig i huvudet över hur sådana här människor med sådan brist på kunskap, sådan brist på omdöme och känslighet kan komma in i vårt parlament, säger han och tillägger att partiledningen har tagit för lång tid på sig innan man agerade mot Naz Shah och att Jeremy Corbyns team har ”hattat”.