− Europa kan inte bli miljoner migranters nya hem.
Det säger den tyske tidigare förbundskanslern Helmut Kohl och kritiserar därmed, utan att nämna hennes namn, Angela Merkel och hennes liberala flyktingpolitik.

Under en kortare period i fjol somras blev den tyska förbundskanslern Angela Merkel i stort sett helgonförklarad när hon öppnade Tysklands dörrar på vid gavel för flyktingmassorna. På hennes inbjudan strömmade över en miljon flyktingar och migranter bara i fjol in över landets gränser till ackompanjemang av hennes stridsrop ”Wir schaffen das” − vi klarar det.

Men det dröjde inte länge förrän den så hyllade ”Mutti” Merkels generositet började ifrågasättas. Efter ett snabbinkallat EU-toppmöte i september i fjol kritiserades hon av ingen mindre än EU-presidenten Donald Tusk som då slog fast att den öppna dörren måste stängas, och bara en kort tid därefter konstaterade Tysklands president Joachim Gauck, att även landets gästfrihet har en gräns. Hård ord hördes också från Danmark, där inte minst Dansk Folkeparti rasade mot en tysk politik som man hävdade var ett hot mot Europas stabilitet.
Kritiken har heller inte varit nådig från Angela Merkels egna partikamrater och i synnerhet är det systerpartiet i Bayern, CSU, som med jämna mellanrum vädrat sitt missnöje. Att Merkel inte heller har haft stöd från de tyska väljarna visar också de dalande opinionssiffrorna.

Motståndet har fått Angela Merkel att inta en annan hållning, men nu blandar sig också den tyske förre förbundskanslern − det enade Tysklands fader och Europas hedersmedborgare − Helmut Kohl i debatten. Och även om kritiken är lite beslöjad − han nämner till exempel inte Merkels namn − är det ändå tydligt vem han syftar på.
− Europa kan inte bli miljoner migranters nya hem utan lösningen på flyktingkrisen ligger i de regioner varifrån folk flyr, säger den nu 86-årige kristdemokraten enligt Tagesspiegel.

Hans kommentarer publiceras inför det möte som Kohl ska ha med den ungerske premiärministern Viktor Orbán i morgon, tisdag. Kohls varning för hotet mot Europa finns också i förordet till hans nu till ungerska översatta bok ”Aus Sorge um Europa”, på svenska Bekymret över Europa, som utkom i december 2014.
− Många migranter kommer från olika kulturella miljöer. De flesta har en tro som skiljer sig från de judisk-kristna uppfattningar som har byggt grunden för vår sociala ordning och våra värderingar, säger Helmut Kohl, som 1982-1998 satt på förbundskanslertaburetten, vidare till den tyska tidningen och tillägger att ”den ensamme riddarens nationella politik” är något som tillhör det förgångna.

I EU-klubben är Viktor Orbán Angela Merkels hårdaste motståndare, men Kohl har en helt annan syn på den ungerska premiärministern som han ska träffa i sitt hem i samband med Orbáns officiella besök i Tyskland. Enligt Hungary Matters,som citerar tyska Bild, beskriver Kohl Orbán som en ”europé i själ och hjärta” och i Tagensspiegel betonar den åldrige tyske politikern sin och den ungerske ledarens samsyn på Europa.
− I Europafrågor vet jag mig vara överens med min vän Viktor Orbán, säger han.

Helmut Kohl lämnade livet som aktiv politiker 2002. Efter att ha fått en stroke 2008 i samband med ett fall, som också påverkade hans tal, sitter han numera i rullstol och ses sällan offentligt.