Professor Rezaul Karim Siddique är död. I lördags hackades han ihjäl av hittills okända män, som tros vara islamister, beväpnade med macheter. En student har gripits, misstänkt för dådet. Siddique är den fjärde akademikern från samma universitet i Bangladesh som mördats.

Sekulära bloggare, ateister och andra som på något sett avviker från eller inte delar islamistisk ideologi har uppenbarligen inget existensberättigande i Bangladesh. 58-årige Rezaul Karim Siddique, professor i engelska vid universitetet i Rajshahi i nordvästra Bangladesh, på gränsen mot Indien, är den senaste i raden som har fått sätta livet till.

Han var i lördags på väg från sin bostad för att ta bussen när han blev påhoppad bakifrån och mer eller mindre hackades i bitar av machetebeväpnade män.Vem som ligger bakom attentatet är ännu inte känt, men poliskommissarie Mohammad Shamsuddin menar sig ha starka skäl för att misstänka militanta islamister. Tillvägagångssättet stämmer nämligen överens med tidigare attentat begångna av fundamentalister.

− Attacken liknar de som ateistiska bloggare nyligen har fallit offer för, säger Nahidul Islam, en annan av stadens polischefer till brittiska The Guardian och tillägger att den nu mördade mannen också ägnade sig åt musikundervisning och hade startat en musikskola i närbelägna Bagmara. Staden var tidigare ett fäste för den sedan 2005 förbjudna islamistgruppen Jamayetul Mujahideen Bangladesh, JMB.
På morgonen i dag, söndag greps en 21-årig man, misstänkt för inblandning i mordet, men enligt Nahidul Islam fortsätter sökandet efter andra misstänkta gärningsmän. 21-åringen studerar offentlig förvaltning vid samma universitet där professor Siddique undervisade.
− Den misstänkte mannen är medlem i Islami Chhatra Shibir, uppger Nahidul Islam för Asia Times.
Islami Chhatra Shibir är studentavdelningen till Jamaat-e-Islami − Bangladeshs största islamistiska oppositionsparti.

Militanta islamister har sedan 2013 anklagats för att ligga bakom flera mord på sekulära bloggare och online-aktivister och enligt polisen har samtliga offer hackats till döds med macheter eller köttyxor. I slutet av förra året dömdes åtta medlemmar i den förbjudna islamistorganisationen Ansarullah Bangla Team för mordet på den ateistiska bloggaren Ahmed Rajib Haider i februari 2013. En av de dömda männen är en högre religiös ledare som pekas ut som gruppens grundare.
Morden har utlöst såväl nationella och internationella protester och olika människorättsgrupper kräver att landets sekulära regim måste stå upp för yttrandefriheten i det muslimskdominerade landet.

Enligt den USA-baserade övervakningsorganisationen SITE, Search for International Terrorist Entities Institute, har Ansar al-Islam, en bangladeshisk gren till al-Qaida på indiska subkontinenten, sagt sig ligga bakom mordet på den 26-årige juridikstudenten Nazimuddin Samad i Dhaka tidigare i april. Men det är en uppgift som tillbakavisas av landets polis som i stället pekar ut Ansarullah. Myndigheterna i Bangladesh har konsekvent förnekat att internationella islamistiska nätverk som al-Qaida och den så kallade Islamiska staten är aktiva i landet, trots att båda grupperna bara på senare tid har påtagit sig ansvaret för mord på minoriteter och utlänningar.

På söndagen bojkottades för andra dagen i rad föreläsningarna vid universitetet i Rajshahi av hundratals lärare som samlades på universitetsområdet för att protestera mot mordet på en avhållen kollega.
− Vi kräver att alla lärare måste skyddas för vi känner oss alla otrygga. Om en ofarlig och oskyldig person som professor Siddique kan mördas, går ingen säker. Vi kräver att mördarna omedelbart grips, säger ordföranden för universitetslärarnas förening, Shahid Ullah, enligt Yahoo News som citerar nyhetsbyrån AFP.