Det var inte påskhälsningen till kristna som kostade Asad Shah livet. Skälet var att han påstod sig vara profet och därmed inte respekterade Mohammed. Det är Tanveer Ahmeds förklaring till att han på Skärtorsdagen mördade den omtyckte butiksägaren i Glasgow.

Samtiden har i en tidigare artikel berättat om det brutala mordet på 40-årige Asad Shah, som, trots att han var en varmt troende muslim, brann för att bygga broar mellan det muslimska samfundet och den kristna omgivningen i skotska Glasgow. På Skärtorsdagens kväll la Asad Shah ut en hälsning på Facebook där han önskade sin ”älskade kristna nation” en glad påsk. Bara några timmar senare var han död. En annan muslim anföll 40-åringen på trottoaren utanför den butik han i många år hade drivit, högg honom 30 gånger med en brödkniv och stampade till slut också på hans huvud. Asad Shah fördes till sjukhus där han vid ankomsten förklarades död.

Misstanken var att mordet var en sekteristisk attack på den gren av islam som butiksägaren bekände sig till. Det Ahmadiyya Muslimska Samfundet, som står för icke-våld och tar starkt avstånd från terrorism och dessutom förespråkar dialog med och förståelse mellan olika religioner ses nämligen inte med blida ögon av andra muslimer och gruppen har utsatts för hård förföljelse av ortodoxa muslimska sekter i Pakistan, Asad Shahs hemland.

Butiksägarens misstänkte baneman, den 32-årige taxichauffören Tanveer Ahmed, arresterades nästan omedelbart efter mordet, och i går, onsdag, erkände han sig via sin advokat också skyldig. Efter förhandlingar i Glasgows högsta domstol läste advokaten upp ett uttalande där Tanveer Ahmed förklarar varför han dödade Asad Shah: mordet hade ingenting med varken kristendom eller någon annan religion att göra. Däremot hade Shah, enligt sunnimuslimen Tanveer Ahmed, påstått sig vara en profet och därmed visat bristande aktning för profeten Mohammed.

Det har framkommit att en muslimsk grupp som anser Ahmadiyya vara kättersk i november 2014 på Facebook hade lagt ut två videofilmer där Asad Shah stämplades som kättersk och enligt uppgift hade han också mordhotats online, skriver Daily Mail.
I uttalandet till pressen säger Tanveer Ahmed bland annat att det enda skälet till hans handling var att ”Asad Shah inte visade respekt för islams budbärare, profeten Mohammed, frid vare med honom. Shah påstod sig vara profet”. För 1400 år sedan hade Mohammed deklarerat att han var Allahs siste budbärare och att det efter honom inte skulle komma fler profeter eller budbärare, heter det vidare i uttalandet där Tanveer Ahmed också förklarar att om inte han hade dödat Asad Shah hade någon annan gjort det och så skulle det ”ha blivit mer dödandet och våld i världen”.

Han klargör också att ”händelsen” inte hade något att göra med kristendom eller andra religioner” och att han, trots att han följer profeten Mohammed ”frid över honom”, också ”älskar och respekterar Jesus Kristus”.
Tanveer Ahmed återfördes till häktet i väntan på kommande förhandlingar i rätten. Enligt Daily Mail befaras att mordet på Asad Shah är den första anti-Ahmadiyyakonflikten i Storbritannien och man fruktar nu att islamisk sekterism har spritt sig till landet.

På Långfredagens kväll höll flera hundra sörjande, chockade och bestörta människor, bland andra Skottlands försteminister Nicola Stirgeon, en tyst minnesstund för den mördade Asad Shah. En insamling till den avlidnes familj har hittills dragit in över 110 000 pund, drygt 1,2 miljoner kronor, uppger Daily Mail.