Efter att ha varit satt på stand-by ökar nu strömmen av flyktingar och migranter från Turkiet till Grekland. På de senaste tre dagarna har i snitt 150 människor om dagen korsat Medelhavet.

EU:s avtal med Turkiet som ingicks på toppmötet den 18 mars i syfte att hejda flödet av flyktingar och migranter, såg inledningsvis ut att ge önskvärt resultat och vissa dagar i april var antalet ankomster nere på noll. Men på de senaste dagarna tycks trenden ha vänt; i måndags kom 129 personer, i tisdags 197 och i onsdags 192.

Enligt Genèvebaserade Internationella organisationen för migration, IOM, är siffrorna, som visserligen ligger långt under förra månadens, icke desto mindre ett tecken på att försöken på att stänga av rutten nu är under press. Men något entydigt svar på frågan varför kurvan åter pekar uppåt igen finns inte.
− Det kan finnas flera förklaringar, en kan vara vädret, en annan att människosmugglarna har blivit mer kreativa, säger IOM:s talesperson Joel Millman, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utöver avtalet mellan EU och Turkiet skickade Nato i mars fartyg till de grekiska och turkiska farvattnen i Egeiska havet, men så sent som i fredags lät den grekiske premiärministern Alexis Tsipras förstå att de krav som Turkiet ställer sätter käppar i hjulet.
− Det kan ju också hända att det fortfarande bara finns en stor efterfrågan i Turkiet… folk har redan lagt månader på att komma till Turkiet, och där det finns vilja och medel finns också människor som försöker tillgodose dem. Och det här visar att den hermetiska tillslutning som verkade bli verklighet för en månad sedan inte längre existerar, säger Joel Millman vidare.

Men enligt IOM är det inte bara strömmen från Turkiet till Grekland som har tagit ny fart. Det finns också indikationer på att allt fler afrikaner från länder söder om Saharaöknen tar sig till Europa över Medelhavet. Enligt Joel Millman har över tre miljoner människor i Nigeria, Niger, Kamerun och Tchad tvångsförflyttats av den militanta islamistorganisationen Boko Haram.

IOM uppskattar att ungefär 180 245 migranter och flyktingar och migranter har kommit över havet till Europa hittills i år. Grekland har fått ta emot lejonparten, 154 227 personer. Flykten över havet har hittills kostat minst 1 232 människoliv och inräknade i dessa finns de cirka 500 personer som nu i veckan drunknade utanför Libyens kust. Offren kom i huvudsak från Afrikas horn och bara 41 människor överlevde katastrofen.

Under årets första månader har ungefär 1 500 flyktingar och migranter varje dag kommit över havet till Grekland, enligt IOM.