IS tillverkar kemiska och biologiska vapen som troligen kommer att användas i angrepp på europeiska mål. Varningen kommer från Abdelhak Khiame, chef för Marockos underrättelsetjänst, som i februari lyckades avvärja en attack precis innan den skulle iscensättas.

En cell inom den terrororganisation som kallar sig själv Islamiska staten, IS, hade långt framskridna planer på terrorattentat i Marocko. Tanken var att extremisterna skulle attackera fyra städer med senapsgas plus att en 16-åring skulle sättas in som självmordsbombare mot antingen ett turistmål eller en regeringsbyggnad. Men landets underrättelsetjänst, Le Bureau central d’investigation judiciaire, BCIJ, som bildades för knappt ett år sedan kunde stoppa planerna − 24 timmar innan de skulle sättas i verket.

BCIJ:s chef, Abdelhak Khiame, menar att det planerade tillslaget mot Marocko mycket mer än väl skulle kunna vara ett test för kommande attacker mot mål i Europa.
− Det är mycket möjligt att Daesh (ett annat namn för Islamiska staten. Red.) skulle kunna använda den här metoden för att slå till mot Storbritannien och andra EU-länder, säger han till brittiska The Sun.

Det är, enligt Abdelhak Khiame, ett känt faktum att extremistorganisationen har förband bestående av barn som tränas för att kunna utföra terrorattacker i Europa.
− Och när det gäller kemiska vapen har vi sett hur lätt de kan framställas. De substanser som användes i den hemliga plan som vi kunde undanröja i februari, kan köpas i butiker i hela Storbritannien, i hela Europa. Det är mycket lätt att framställa sådana vapen och man kan använda mycket enkla ämnen, fortsätter han.

Den marockanska IS-cellen som underrättelsetjänsten spräckte tidigare i vintras bestod av tio medlemmar som hade byggt upp en arsenal av vapen som man hade fått från Libyen och enligt BCIJ-spanarna är det sannolikt att gruppen också framställde senapsgas. Men mest alarmerande var innehållet i tre burkar som man hittade gömda i en byggnad. I dem fann man nämligen spår av ett extremt dödligt nervgift som orsakar skador på hjärnvävnad och nerver. Det kan användas för att förorena mat och vatten och till och med sprayas i luften.
− Ett av de ämnen vi hittade är så farligt att man dör om man till exempel tar i ett handtag till en bildörr där det har applicerats. Syftet var att rubba människors tilltro till de marockanska myndigheternas förmåga att skydda dem, men det lyckades ju inte, säger BCIJ-chefen vidare.

Exakt vilka substanser som hade använts för att framställa gifterna vill han inte avslöja, men de hade lämnats i en burk där de skulle bli koncentrat och så skapades det giftiga ämnet.
− Så lätt var det. Det är mycket enkelt och det kostar dem inte mycket att framställa sådana här vapen − och det är djupt bekymmersamt, säger han.
Enligt The Sun kommer det som Abdelhak Khiame nu avslöjar att öka oron för att IS tänker byta taktik efter attentaten i Bryssel där 32 människor dog och 340 sårades. Av säkerhetstjänsterna i Väst anses BCIJ stå i frontlinjen i kampen mot terrorism och det var tack vare information från Abdelhak Khiame som de franska myndigheterna i november i fjol kunde spåra upp och döda Abdelhamid Abaaoud, hjärnan bakom attentaten i Paris.

BCIJ spelar också en roll i utredningen av bombningarna i Belgien och flera av medlemmarna i den nu avslöjade belgiska IS-cellen har kopplingar till Marocko, exempelvis 24-årige Najim Laachraoui, som sprängde sig själv vid Bryssels internationella flygplats Zaventem. Sedan BCIJ bildades i juni i fjol har Abdelhak Khiame och hans manskap lyckats knäcka inte mindre än 25 planerade IS-attentat i Marocko, men det bekymrar honom att Belgien och Frankrike inte gör tillräckligt att möta det växande hotet från IS på hemmaplan.

− Belgien håller på att bli Europas Daesh. Vi ser inga belgier som vill åka till Syrien utan de slår med glädje till mot sitt eget land, säger han.
BCIJ-chefen hävdar att ingen numera går säkert för terrororganisationen Islamiska staten som kommer att attackera alla länder som motsätter sig extremisternas ideologi.
− Så alla jordens länder är ett mål nu, säger han.