I Sverige är det inte ens att tänka på. Men i Danmark har Socialdemokraterna inga problem med att samarbeta med Dansk Folkeparti och ställer sig nu bakom förslaget att skrota det hårt kritiserade systemet med greencard.

Bland partierna i Sveriges riksdag är ett samarbete med Sverigedemokraterna det mest förbjudna. Men i våra grannländer är attityderna till SD:s systerpartier helt annorlunda, vilket också partisekreterare Richard Jomshof gång på gång betonade när han i lördags grillades i Ekots lördagsintervju.

Det som saken nu gäller är det Greencard-system som tillkom för att locka högt specialiserad och välutbildad arbetskraft till landet. Men satsningen har visat sig vara mindre lyckad. I stället för att få högkvalificerade jobb har väl meriterade utlänningar anställts inom låglöneyrken, och Dan Jørgensen, S-märkt talesperson i invandringspolitiska frågor drar sig inte för att etikettera åtgärden som ett totalt misslyckande som inte alls har fungerat i enlighet med de ursprungliga intentionerna.
− Den har tvärtom visat sig ha kontraproduktiva effekter eftersom det har visat sig att vi har fått in några personer som tar jobb som danskar eller flyktingar lätt skulle kunna utföra, säger han till morgontidningen Jyllands-Posten.

Socialdemokraterna försökte redan 2014 reformera ordningen, men det ledde ingen vart och det gröna kortet fortsatte att bli en väg in på landets arbetsmarknad. När Dan Jørgensen nu ser tillbaka kan han konstatera att de ändringar partiet då tänkte sig med största sannolikt ändå inte hade haft någon påverkan och till det kommer att flyktingkrisen har lagt ytterligare press på arbetsmarknaden.
− Det kan mycket väl vara så att vi var för optimistiska 2014 och att vi redan då borde ha skrotat ordningen, säger han till tidningen.

Men nu tar DF initiativ till det S inte gjorde: Partiet, som är det näst största i Folketinget, föreslår en lagändring som ska förpassa det gröna kortet till papperskorgen. Det är något som Socialdemokraterna ställer sig bakom och därmed kommer regeringspartiet Venstre att köras över. Med på vagnen har man dessutom Socialistisk Folkeparti, SF.

Det är nu tredje gången i år som de två största partierna i det danska parlamentet slår sig ihop för att få igenom invandringspolitiska initiativ och därmed också desavouera Venstre. I januari tvingade de båda partierna, då med stöd av Konservative, regeringen att undersöka möjligheterna till att bygga statliga så kallade flyktingbyar och för ett par veckor sedan presenterade de två, också den gången med stöd av SF, ett lagförslag om skärpning av den så kallade ”beløbsordningen” som gör att utlänningar lätt kan komma in på den danska arbetsmarknaden. Det som krävs är − enkelt uttryckt − ett erbjudande om ett jobb som ger en årsinkomst på minst 375 000 danska kronor.

Martin Henriksen, DF:s invandringspolitiske talesman, kan därför konstatera att partiet för närvarande får igenom mer av sin invandringspolitik tillsammans med S än med Venstre, som i valrörelsen i fjol faktiskt gick ut med att greencardordningen skulle avskaffas. Det var en utfästelse som dock aldrig skrevs in i regeringsförklaringen och nu förklarar Marcus Knuth, Venstres talesperson i invandringspolitiska frågor, både att man kommer att rösta emot majoritetsförslaget och varför man gör det:
− Vi respekterar majoriteten, men det ändar inte vår syn på att Danmark ska vara så stängt som möjligt för asylansökare, men samtidigt öppet för folk som kommer för att få ett riktigt arbete och som därmed bidrar till samhället, säger han till Jyllands-Posten.